18 Nisan 2024 Perşembe

Güzelbahçe halkı tarım alanı için nöbette: Doğa talanı politikalarından vazgeçin

İzmir Güzelbahçe'de Doğal Sit ve Tarım Alanı'nda gokart pisti yapmak isteyen şirket, aleyhinde açılan davaların sonuçlarını beklemeden alana asfalt dökmek istedi. Şirket, bölge halkının direnişi sonucu çalışmaları durdurmak zorunda kalırken, alanda nöbet başladı. 

İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde bulunan ve uzmanlar tarafından kadim tarım arazisi olarak değerlendirilen Yelki mahallesindeki tarım alanına gokart yarış pistinin yapılmak istenmesine karşı halkın direnişi sürüyor.

Gokart eğitim pisti yapılmak istenen alan, yılın her mevsimi farklı bitki türleriyle tarım yapılan, keçi ve koyun sürülerinin otladığı, doğal yaşamın, sincapların, domuzların, tilkilerin çeşit çeşit kuşun yaşadığı, yüz yaşını geçmiş zeytin ağaçlarının ortası, ayrıca okulların, huzurevlerinin ve yerleşim yerlerinin de 200 metre ilerisinde.

Söz konusu alana çok yakın bir mesafede Çeşme otoban kenarında bu amaçla kullanabilecek mevcut bir alan olmasına rağmen, Yelki'deki doğal tarım ve sit alanı asfalt atılarak yok edilmek isteniyor.

DAVA AÇILDI
Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 1 Kasım 2011 tarihinde onayladığı ve 11 Kasım'da askıya çıkardığı Güzelbahçe'nin Yelki Mahallesinde 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planına hukuki ve usule aykırı olduğu için dava açtı.

Ekolojik dengeyi bozacak ve insan sağlığına da ciddi zarar verecek olan proje bölgede gürültü kirliliği, hava kirliliğine, trafiğin artmasına da neden olacağı için Güzelbahçe halkı da tepkili.

ŞİRKET, DAVA SONUCUNU BEKLEMEDEN ASFALT MAKİNELERİYLE ALANA GELDİ
Ancak tüm itirazlara kulağını tıkayan şirket, davaların sonuçlarını beklemeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin aldığını belirterek bugün asfalt makineleriyle alana geldi.

Bölge halkının haber vermesi üzerine Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği ile belediye alana gitti. Alana belediye araçları da geldi ve yol fiilen kapatılarak çalışma durduruldu.

ETHA'ya konuşan Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Tuğrul Şahnaz, "Alan belediye tarafından mühürlendi. Şirket oraya pist dışında tesis de yapacağını söylüyor. Şirketin ruhsatı olmadığı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan asfalt izni olduğunu gerekçesiyle alana asfalt makinesiyle girmek istiyorlar" dedi.

Belediye mühür vermediği için şirketin şu an çalışma yapamadığını belirten Şahnaz, "Ancak şirket valilik üzerinden baskı yaparak işi çözmeye çalışıyor. Biz iki kez dava açtık, henüz sonuçlanmadan asfalt dökmek istiyorlar. Bugün asfaltı döktürmedik" ifadelerini kullandı.

Söz konusu alanda bugün dernek üyeleri, bölge halkı ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'nin de katılımıyla nöbet başladı.

ÇEPNİ: FİİLEN UYDURULAN İZİNLERLE ŞİRKETLER TALANA DEVAM EDİYOR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni de 24 Temmuz'da Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği ile alanı görmeye gittiklerinde şirket çalışanlarının aletleriyle alanda bekleyişte olduklarını söyledi. Şirketin beton dökme girişimine karşı halkın direnişine dikkat çeken Çepni, "Aslında bir ton örnekte olduğu gibi yine fiilen uydurulan izinlerle, hem hukukun hem de yöre halkının itirazlarını yok sayarak şirketler talana devam ediyor. Güzelbahçe'de bunun örneğini yaşıyoruz" dedi. 

'AKP, ŞİRKETLERİN KAR ODAKLI POLİTİKALARINDAN VAZGEÇMELİDİR'
Projenin gokart pisti olduğunu ancak sonrasında gelecek bir tesis inşa edilmek istendiğini belirten Çepni, "Hem tarım alanının gaspı hem de orada yaşayan insanların bütün itirazlarına rağmen bir oldu-bittiye getirilerek bir rant projesiyle hayata geçirilmeye çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

Çepni, şöyle devam etti: "Bu projelerin karşısına hem yöre halkının hem itirazına direnişine dahil olacağız hem de projenin iptali için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışacağız. AKP'nin şirketleri, AKP'nin yerel yöneticileri halka rağmen, doğaya rağmen şirketlerin kar odaklı bu politikalarından vazgeçmelidir. Halkın sesine kulak vermelidir."