4 Mayıs 2024 Cumartesi

Güzel: Diyarbakır'da koronavirüs testleri neden ücretsiz değil?

Diyarbakır'da koronavirüs testlerinin ücretli yapıldığını söyleyen HDP Milletvekili Semra Güzel, Meclis'te Sağlık Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Virüsün oldukça yayıldığı Diyarbakır'da bu testlerin kamu hastanelerinde ve ücretsiz olarak yaptırmak için çalışmalarınız olacak mıdır?" dedi.

Korona virüs testleri birçok sağlık kurumunda ücretli olarak yapılmaktadır ve hala testlerin güvenilirliği konusunda çok ciddi soru işaretleri bulunmaktadır.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, "Hastalığın geçirilip, geçirilmediğinin öğrenildiği antikor testlerinden bazıları Diyarbakır'da özel hastanelerde yapılmaktadır ve fiyatı 350 TL'dir" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Güzel, "Bazı hastanelerde sağlıkçılara yönelik daha uygun fiyatlara yapılmaktadır fakat yurttaşlar için yüksek fiyatlar talep edilmektedir. Bu yüksek fiyatlara rağmen de testin sonucunun güvenilir olup olmadığı konusunda soru işaretleri mevcuttur. Testin 350 lira olması ise düşük gelirli yurttaşlar ile test yaptırabilen yurttaşlar arasında ayrımcılık doğurmakta ve birçok yurttaş güvenli antikor testlerine ulaşamamaktadır" ifadelerini kullandı.

HDP Milletvekili Güzel, Sağlık Bakanı Koca'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Türkiye'de kullanılan antikor testleri hangileridir? Güvenilirlikleri ne kadardır? Bakanlığın testlerin güvenilirliği konusunda bir çalışması var mıdır?
Türkiye'deki hastanelerden kaçında antikor testi yapılmaktadır? Antikor testlerinin ücretsiz olması için bir girişiminiz olacak mıdır?
Diyarbakır'da antikor testlerinden bazıları neden sadece özel hastanelerde bulunmaktadır? Virüsün oldukça yayıldığı Diyarbakır'da bu testlerin kamu hastanelerinde ve ücretsiz olarak yaptırmak için çalışmalarınız olacak mıdır?
Özel hastanelerdeki testlerin fiyatları denetime tabi tutulacak mıdır?