12 Mayıs 2024 Pazar

Güven'den SKM kongresine: Yeni yaşamı birlikte inşa edeceğiz

SKM 6. Kongresi'ne mesaj gönderen DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, erkek egemen zihniyetin kadınların tüm kazanımlarından korktuğunu ve bu nedenle saldırdığının altını çizdi. Güven sorgulayan, itaat etmeyen kadınlar istemeyen erkek egemen sisteme karşı; demokratik, ekolojik kadın özgürlükçü bir yaşamı kuracaklarının altını çizdi.

Sosyalist Kadın Meclisleri'nin (SKM) 6. Kongresi, sürüyor. Şişli'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde "Kadının örgütlü gücü, kadın örgütünün gücüdür" şiarıyla gerçekleşen kongreye, tutsak kadın siyasetçiler mesajlarını gönderdi. 

Elazığ Hapishanesi'nde tutsak bulunan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, devrim mücadelesi yürüten sosyalist kadınları ve SKM kongresini selamladı. 

'KADINLARIN BÜTÜN KAZANIMLARINI TEHDİT OLARAK GÖRÜYORLAR'
Elazığ Hapishanesi'nde bulunan 13 tutsak kadın adına mesajı gönderdiğini dile getiren Güven, ataerkil sistemin her coğrafyada açıktan ya da örtük ama mutlaka ezmeye çalıştığı kadınlar olarak bütün insanlığa ait olan hak ve özgürlüklere sahip çıkmaya devam ettiklerinin altını çizdi. Dünyanın refahının her geçen gün güçlenerek ulusal kadın hareketlerinin, uluslararası dayanışma ağlarına eklenerek küresel bir güce dönüştüğünü belirten Güven, "Kadınların bu cesur ve korkusuz mücadele azminden rahatsız olan erkek zihniyet her gün yeni fetvalarla kullandığı cinsiyetçi dille kadınların katledilmesine sebep oluyor. Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere, kadınların bütün kazanımlarını karanlık ve gerici zihniyet tehdit olarak görüyorlar" dedi. 

Meselenin yaşayıp yaşamamak değil doğru yaşamak olduğunun altını çizen Güven, "Sizin gibi gerici zihniyetin bize dayattığı yaşamı ve bize biçtiği rolü yaşamaktansa 'ben gerçeği aştım' diyerek Hypatra gibi, 'yaşamı ancak yaşamını gözden çıkaranlar kazanabilir' diyen Clara Zetkin gibi, 'Kadınların ayrıt edici özelliği baş kaldırmalarıdır' diyen A. Kollantay gibi yaşamayı tercih ederiz. 

'KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR YAŞAMI İNŞA EDECEĞİZ'
Madem onlar araştıran, bile sorgulayan itaat etmeyen kadınlar istemiyorlar o zaman bilincimizi ve aklımızı daha çok bileceğiz. Bilincimizle onların karanlığını yıkacağız. Özgürlüğümüz için her yer eylem her yer direniş demeye devam edeceğiz. Dünyanın her yerindeki devrimci ve sosyalist kadınlar olarak demokratik, ekolojik kadın özgürlükçü bir yaşamı inşa edeceğiz. Buna gücümüz de cesaretimiz de var. 

Değerli kadın yoldaşlarım, bu duyguları tekrar kongremizi selamlar bu kongrenin fabrikadan tarlaya yaşamın her alanındaki kadın örgütlenmesine vesile olmasını canı gönülden diliyoruz."

BAKIRKÖY HAPİSHANESİ'NDEN MESAJ GELDİ
Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde tutsak bulunan MLKP/KKÖ davasından Zeynep Yeter ve Dilek Tataş da kongreye selam gönderdi, başarılar.