8 Mayıs 2024 Çarşamba

Güven: Suç yok ceza çok

Tutuklu avukatlar için başlatılan Adalet Nöbeti'i 58. haftasında sadece gazetecilerin değil dayanışmanın da cezalandırıldığı ifade edildi.
Avukatların, tutuklu meslektaşlarının serbest bırakılması amacıyla Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde başlattıkları Adalet Nöbeti, 58. haftasında devam etti. Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyeleri, gazeteci Banu Güven, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden dayanışma amacıyla gelen yabancı avukatların katıldığı eylem Themis Heykeli önünde başladı. Ardından adliyenin C kapısında yapılan açıklamaya geçildi. Açıklama, 1 Mayıs’ta tutuklanan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı avukat Cengiz Çiçek’e selam gönderilerek başladı.
 
Eylemde konuşan İstanbul Barosu Meclisi Başkanı Füsun Dikmenli, “Gazetecilerin tutuklu yargılandığı, yayın yasaklarının sıkça gündemde olduğu, fahiş para cezalarının uygulandığı ortamda basın özgürlüğünden söz etmek mümkün müdür?” diye sordu. Dikmenli, Adalet Nöbeti’ne devam edeceklerini söyledi.
 
Eylemde söz alan Paris Baro Başkanı Dominique Attias, herkesin, avukatına sahip olmanın temel hakkı olduğunu belirterek, "Ne olursa olsun, hangi suçu işlemişse işlesin, hangi davayı savunursa savunsun fark etmez, bir avukat hiç bir zaman kendi müvekkilinin savunduğu davayla karıştırılmamalı, onunla birleştirilmemelidir" dedi.
 
GÜVEN: DAYANIŞMA CEZALANDIRILIYOR
 
Gazeteci Banu Güven ise insanların duruşmaları izlerken ümitsizliğe kapıldığını, hukukla dalga geçen iddianamelerle karşılaştıklarını söyledi. Savunma üzerindeki baskıya değinen Güven, "Ortada suç yok, sürekli bir cezalandırma var. Bu tehdit ve cezalandırma savunmayı da baskı altına aldı” dedi.
 
Aynı baskının medya üzerinde de olduğunu vurgulayan Güven, şöyle devam etti: “Meslektaşlarımız sadece hapis cezalarıyla değil, altından kalkılması çok zor para cezalarıyla da tehdit edilmekte. Nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığı için bazı meslektaşlarımıza cezalar istendi. Bu duruşmalarda gördük ki dayanışma da cezalandırılmak isteniyor. Toptan bir korku hakim olsun diye bir gayret içindeler.
  
İşkence ile hakkında ifade veren ve mahkemede beyanlarını geri çeken tanıklar olmasına rağmen 7 yıl hapis cezası verilen tutuklu gazeteci Nedim Türfent davasının adaletin içinde bulunduğu görmek için emsal olduğunu ifade etti.