26 Nisan 2024 Cuma

Güven: Bu halk yıllardır diz çökmedi, bundan sonra da çökmeyecektir

"DTK delegesi" olduğu gerekçesiyle Urfa'da 30 kişinin tutuklanmasına tepki gösteren DTK Eşbaşkanı ve HDP milletvekili Güven, Urfa halkının asla boyun eğmeyeceğini vurguladı. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve beraberindeki heyet Urfa'da demokratik kitle örgütlerini ziyaret etti. 

"DTK delegesi" oldukları gerekçesiyle kentte tutuklanan 30 kişinin zamanlamasının Kuzey ve Doğu Suriye saldırılarının başladığı 09 Ekim'e denk getirilmesine dikkati çeken Güven, uygulamaları 12 Eylül karanlığına benzetti. Urfa'da kendine has bir hukuk dışılık uygulandığına dikkat çeken Güven, "İsnat edilen suçlara ve gözaltına alınış biçimine baktığımız zaman Rojava'ya yapılacak olan operasyon öncesi yapılması her şeyi gözler önüne seriyor. Rojava'ya girilecekse önce sınır olması itibariyle operasyona tepki gösterecek ve söz söyleyebilecek insanlara operasyon yapıldı. Bu operasyonun hukuksuz olduğunu daha önceki DTK operasyonlarından biliyoruz" dedi. 

'DÖNEMİN MECLİS BAŞKANI DTK EŞBAŞKANLARINI MECLİSE DAVET ETTİ'
DTK'nin kurulduğu 2007'de 800, sonrasında 500 delegesi olan büyük bir kongre olduğunu hatırlatan Güven, tüm çalışmalarının aleni ve kamuoyuna açık olduğunu vurguladı. Güven, "Eşbaşkanları verdikleri demeçlerde DTK kimliğiyle kendini ifade etmektedirler. İllerdeki delegeler de sürekli iletişimde olduğumuz arkadaşlarımızdır. Bu kentin yıllardır yurttaşı ve vatandaşıdırlar. Herhangi bir suç söz konusu değildir. Suç üretilmeye çalışılıyor. DTK'yi farklı bir yöne çekmek, farklı isimlerle anılması için yapılan bir operasyondur. DTK daha önce çalışmalarını yürütürken yaptığı paneller, söyleşiler, seminerler ve toplantılarda Türkiye'nin bilinen akademisyenleri, aydını, yazarları, sanatçısı katılmıştır. AKP'nin şuanda milletvekilleri olanların bazıları DTK'nin çalışmalarına katılmıştır. DTK eşbaşkanları bir dönem Meclis Başkanı olan Cemil Çiçek tarafından Meclis'e davet edilmiştir. Anayasa komisyonuna katılarak görüşlerimiz alınmak istenmiştir. DTK terörize edilemez. Tamamen gücünü halktan alır. Halkın iyi günde kötü günde yanında olmaya çalışan bir kongredir. Türkiye'de Kürt sorunu için mücadele vermiştir ve vermeye devam edecektir" ifadelerini kullandı. 

'URFA'DAN ELİNİZİ ÇEKİN'
Güven, her ne yönelim olursa olsun anti demokratik uygulamaların Türkiye'ye bir şey kazandırmayacağının altını çizdi. Güven, şöyle devam etti: "Bu halk yıllardır diz çökmedi. Bundan sonra da diz çökmeyecektir. Doğru bildiğini doğru söylemeye devam edecektir. Ne Rojava'ya ne de Türkiye'de halkın üzerine gidilerek bir sonuç alınır. 'Güvenlikçi politikalar'la hiçbir yere varılmayacak. Urfa halkına karşı gerçekleştirdiğiniz bu uygulamalardan vazgeçin. Urfa tarihsel kimliğiyle asla Nemrutlara boyun eğmemiştir. Urfa'dan elinizi çekin."