2 Mayıs 2024 Perşembe

Günün Kitabı: Yarın Bizimdir Yoldaşlar

Sizlere Manuel Tiago'nun "Yarın Bizimdir Yoldaşlar" kitabını öneriyoruz. Yar Yayınları'nın okurla buluşturduğu kitap, Portekiz Komünist Partisi'nin mücadelesinden bir kesit sunuyor.

Sosyalist aydın Kutsiye Bozoklar bu kitap için, "Okuyucu görecek ki, 'Yarın Bizimdir Yoldaşlar'ın kahramanı tektir aslında: Parti. Yazar başarılı bir biçimde 'parti'sini anlatıyor. Kahraman 'sevgili parti'dir" diye yazar.

Bu kitapta, Portekiz'de partinin yerel bir örgütüne bağlı, emekçi, proleter ve yoksul köylü militanlar ve onlara önderlik eden devrimcilerin yeraltı yaşamlarını, örgütlenen bir grevi, yenilgiyi, iyimserlik ve geleceğe güvenle, vakit geçirmeden, yeniden mücadeleye atılan komünistlerin öykülerini okuyacaksınız. Dönem de elbette, faşist diktatör Salazar dönemidir.

Bir grup komünist, Vale de E'gua şehrinde örgütlenme çalışmaları yapar. Çeşitli iş kollarında hücre örgütlenmelerini gerçekleştirdikten sonra büyük bir grev düzenlemeyi planlarlar. Koşullar olgunlaştığında, şehrin en büyük fabrikası ile inşaat ve ağaç endüstrisi iş kollarında grevin fitilini ateşlerler. Ancak Parti'nin içine sızan ajanlar, durumu Portekiz İstihbaratına sızdırmıştır. Egemenler, işçi sınıfının direnişini şiddetle sindirmeye çalışır.

Romanın yazarı Manuel Tiago aslında Alvaro Cunhal'dır. Cunhal'ın 2005 yılında ölümünün ardından bu gerçek kamuoyuna açıklandı. Cunhal çok uzun süre Portekiz Komünist Partisi'nin Genel Sekreterliğini yapmıştı.

Daha devrimci yaşamına başlarken, ilk bildirisini dağıtmanın ertesinde vurulup düşen İsabel'in ardından gözleriniz dolacak. Tam eylem anında korkuya düşen ve yalpalayan kaçan Marques'i göreceksiniz. Ve iyi niyetli de olsa daima öne çıkmaya çalışan Gaspar var. Direnen Antonio, yabancımız değildir.

"Yarın Bizimdir Yoldaşlar"ın anlattığı bizim hikayemizdir.

Roman, bir deneyimi anlatırken, aslında kolektif insanı, direngen ve başkaldıran insanı, özgür bir geleceğe inanan insanı anlatıyor.

Kolektif inanç, kolektif sevinç, dava ve ideallere bağlılık unutturulmak istenen değerler olduğu bugünlerde bu kitabı okumak daha da önemli hale geliyor.