2 Mayıs 2024 Perşembe

Günay'dan Erdoğan'a: Çözülen Kürt sorunu değil, çözülen iktidarınız

Gündemi değerlendiren HDP Parti Sözcüsü Günay, Kürt halkanın taleplerinin net ve muhataplarını da belli olduğunun altını çizdi. Öcalan'sız Kürt sorununun çözülemeyeceğini kaydeden Günay, Meclis'in süreci güvence altına almak ve süreci kalıcı hale getirmenin adresi olduğunu dile getirdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ebru Güney, partisinin genel merkezinde düzenlenen haftalık basın toplantısında gündemi değerlendirdi. 

Kürt sorununda çözüm ve muhataplık tartışmalarına dikkat çeken Günay, 27 Eylül'de yayınlayacakları tutum belgesini hatırlattı. Deklarasyonun topluma nefes aldıracağını, tıkanmış ve sorunlara çözüm bulmaktan uzak siyaset kurumuna yeni bir perspektif sunacağını belirten Günay,  tutum belgesini aylarca sahada yürüttükleri çalışmalar sonucu hazırladıklarının altını çizdi. 

'KÜRT HALKININ TALEPLERİ NET, MUHATAPLARI BELLİDİR'
Türkiye'nin en büyük ve en temel  sorununun Kürt sorunu olduğunu vurgulayan Günay, Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin demokratikleşemeyeceği gibi Türkiye demokratikleşmeden de Kürt sorunun çözülmeyeceğini dile getirdi. Kürt sorunu ve muhataplık meselesi üzerinden Türkiye'yi tekrar çözümsüzlüğe mahkum edecek negatif yaklaşımlara atıf yapan Günay, şu vurguyu yaptı: "Buradan şunu net bir şekilde vurgulamak isterim. Kürt halkının talepleri nettir, sorunun muhatapları bellidir, çözüm yolu açıktır."

Demokratik ve barışçıl bir çözümün yerinin Meclis olduğunu ve bu gerçekliğin PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından defalarca dile getirdiğini hatırlatan Günay, "Yasalar çıkarılmalı ve süreç Meclis'in şahitliğinde güvence altına alınmalı, atılacak tüm adımlar yasalaşmalı demiştir. Öcalan için Meclis sadece sürecin güvence altına alınmasının değil, barış sürecinin kalıcı hale getirilmesinin de adresiydi. Ayrıca sadece AKP'nin de değil başta CHP olmak üzere Meclis'te bulunan tüm partilerin sürece dahil edilmesi gerektiğini aynı şekilde çokça ifade etmişti. Bunlar hafızalardaki yerlerini hala koruyor" dedi. 

'ÖCALAN'IN ROLÜ GÖRMEZDEN GELİNEMEZ'
HDP'nin Türkiye'nin tüm sorunları gibi Kürt sorununu da çözmeyi önüne bir görev olarak koyduğunu kaydeden Günay, "HDP muhataptır, sorunu çözme iradesi ve kararlılığı tamdır" diye de ekledi. Sorunun çok boyutlu olduğunu ve çözüm konusunda Öcalan'ın rolünün görmezden gelinemeyeceğinin altını çizen Günay, "Konuşulması gereken demokratik bir Türkiye'nin nasıl inşa edileceği, onurlu bir barışın nasıl sağlanacağıdır. Bu açıdan parti olarak üzerimize düşen yapıcı sorumluluğu almaya her zaman hazırız" diye konuştu. 

'KÜRT SORUNU MAHKEME SALONLARINA HAVALE EDEN YARGILAMA'
Partisine dönük siyasi kumpas davasına da değinen Günay, duruşmada yaşanan hukuksuzlukları hatırlattı. Günay, "Kürt sorununu mahkeme salonlarına havale eden, hukuka uzak, saray yakın bir yargılama" dedi. "Kürt sorunu yoktur, bu sorunu çözdük" diyenlerin Kürt siyasetine ve halkına tutuklama, tasfiye, operasyon, mahkeme salonları dışında bir şey vaat etmediğini söyleyen Günay, şöyle devam etti: "Kürt sorununu mahkeme salonlarında kumpas davalarıyla mı çözdünüz? Kürt sorununu halk iradesini kayyımlarla gasp ederek, 6 milyon insanın oy verdiği partiyi kapatmaya çalışarak mı çözdünüz?  Bu sorunu çözdük diyen Erdoğan'a hatırlatalım: Çözülen Kürt sorunu değil, çözülen sizin iktidarınızdır, kumpas davalarınız, tasfiye planlarınızdır."

'BARINMA HAKKI İÇİN DİRENEN ÖĞRENCİLERİN YANINDAYIZ'
Barınma hakkı için direnişte olan öğrencileri selamlayan Günay, kaynakların tarikatlara ve özel üniversitelere ayrıldığını dile getirdi. Öğrenciler barınacak yer bulamazken; ticarethane mantığıyla her köşe başına en basit ihtiyaçlarını bile karşılayamayacağı öğrencilerin doldurulduğu özel üniversitelerin açıldığını, tarikat yurtlarına aktarılmak üzere 173 milyon 704 bin lira destek bütçesinin ayrıldığını, Dışişleri Bakanlığı verilerine göre New York'ta yaklaşık 2.5 milyar TL'ye mal olan Türkevi binasını yaptırıldığını, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabının reklamı, New York'un ana cadde ve sokakları ile Times Meydanı'ndaki bazı led ekranlarda ve seyyar kamyonlarda yapıldığını kaydetti. 

Günay, HDP olarak barınma hakkı için direnen öğrencilerin yanında olduklarını ifade etti.