12 Mayıs 2024 Pazar

Günay: Sokak 'soygun var' diyor

Partisinin genel merkezinde haftalık gelişmeleri değerlendiren HDP Sözcüsü Günay, son dönemlerde elektrik zamlarına karşı sokağa dökülen halkın "soygun var" dediğini vurguladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Ekonomideki gelişmeler ve zamlara ilişkin Günay, "AKP iktidarını halka dayattığı zam zulüm devam ediyor. Son birkaç ayda yapılan zamlarla Türkiye toplumu kara kışa mahkum edildi. Zam sadece elektrik ile sınırlı değil, doğalgaz, akaryakıt, köprü, otoyollar ve bu sebeple tüm tüketim kalemlerine yapılan yüzde 100'lük bir kararma açlık geçim sıkıntısıyla karşı karşıyalar. Açlık ve sömürü çarkı dayanılmaz bir noktaya gelmiştir" dedi.

'SOKAK, SOYGUN VAR DİYOR'
Türkiye'nin her yerinde halkların sokağa çıktığını belirten Günay, sokağın faturalara gelen zamlara karşı tepkisiyle yapılan soygunun adını net koyduğunu belirtti. Sokağın "soygun var" diyerek, itirazını yükselttiğini söyleyen Günay, "Hükümet istifa diyerek seslerini yükseltmeye devam ediyor. Elektriğe yapılan zamlardan sonra dört bir yanda fatura yakma, dağıtım şirketlerini ve iktidarı protesto etme ve yürüyüşler devam ediyor. Doğubayazıt'tan Muğla'ya, Urfa'dan Tatvan'a Silvan'dan Antalya'ya, Kızıltepe'den Yüksekova'ya kadar ülkenin birçok yerinde yurttaşlar isyanını yükseliyor. Son 30 yılın en soğuk kışını yaşıyoruz ama yurttaşlar ısınamıyor. Özellikle iş yerlerine gelen elektrik faturaları yoksulluğa, hukuksuzluğa yol açıyor. Yurttaşlar faturaları bankadan kredi çekerek ödemek zorunda kalıyor. Önce gıdasından ilacından kısıyor yetmiyor, bankalardan kredi çekerek, yani yeniden borçlanarak borç ödüyorlar" diye belirtti.

'HÜKÜMET İSTİFA SLOGANIYLA İTİRAZ YÜKSELİYOR'
"Hükümet istifa" sloganlarıyla yükselen itirazların olduğunu vurgulayan Günay, şunları söyledi: "Saray'ın ışıltılı avizeleri yansın diye Isparta'da bir yurttaşımız donarak can verdi. Hava sıcaklığının -11 derecelere indiği Isparta'da, elektrik kesintileri yaşandı. Sorunu günlerce çözemedi bu iktidar, çözümü ise yandaş basına Isparta yasağı koymakta buldu. Ama Isparta halkının elektriksiz kalması ise bir gerçek bu hakikati asla örtemez. Isparta Türkiye'de elektrik faturalarıyla yaşanan krizin bir alarm noktasıdır. Kurumlar uyarıyor, Elektrik Mühendisleri Odası'ndan özelleştirme uyarısı yapıldı. Bütün ülkenin akıbeti Isparta gibi olacak. Isparta'nın karanlıkta kalmasının sebebi AKP iktidarıdır. Bugün dünyanın en pahalı elektriğini, doğalgazını, akaryakıtını kullanan ülke Türkiye'dir. HDP olarak çözüm önerilerimiz net. Elektrik üretim ve dağıtım hizmetleri kamulaştırılmalı, elektrik faturalarına 2018'den bu yanı yapılan bütün zamlar geri çekilmelidir. Sokaklarda protesto eden, kiraların iki katı faturaya maruz kalan yurttaşların talepleri çok net. AKP iktidarının Türkiye halklarını soktuğu bu karanlığa karşı 'hükümet istifa' diyor."

'CEMEVLERİ TİCARETHANE DEĞİL İBADETHANEDİR'
Elektrik zulmüne bir diğer tepkinin ise Cemevlerinden geldiğini hatırlatan Günay, "Çok haklı bir itiraz; Cemevleri ticarethane değildir diyerek, faturaları ödemeyeceklerini duyurdular Cemevleri birer ibadethane merkezidir. Toplum ve bütün dünya ülkeleri bu realiteyi kabul ediyor. Cemevleri, Alevilerin ibadethanesidir fakat iktidar bu gerçeği kabullenmiş değil. Alevi kurumları yıllardır birer ticarethane gibi görülmekte ve bugün ise 50 bin TL'ye varan elektrik faturalarına karşı karşıyalar. Bu faturalar inkarın açık göstergesidir. Bu sadece maddi bir zulümdür ama sadece maddi bir zulüm değil, Alevi topluma dönük ayrımcılığın açık kanıtıdır. Alevi kurumları bu ayrımcılığa karşı çıkıyorlar. Bugün de elektrik faturalarını ödemeyeceklerini duyurdular. Bu son derece meşru ve haklı bir protestodur. Buradan ayrımcılığa ve zam zulmüne karşı tepkisini ortaya koyan Alevi kurumlarının yanında olduğumuzu ifade etmek istiyoruz" diye konuştu. 

'SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN YANINDAYIZ'
Sağlık emekçilerinin grevlerine dikkat çeken Günay, emekçilerin taleplerini yineledi ve haklı mücadelelerinin yanında olduklarını dile getirdi. 

'DİRENİŞİN OLDUĞU HER YERDEYİZ'
Dalga dalga yayılan işçi direnişlerine ilişkin ise Günay, şu ifadeleri kullandı: "Grevlerde, inşaatlarda, tarlalarda, fabrikalarda emeğin sömürüldüğü her yerde, direnişin olduğu her yerde, mücadele etmeye devam edeceğiz. Sokak bunun adını çok net koydu. Soygun var dedi. Dört bir yandan soygun var sesleri yükseliyor, çünkü yangın var, cepler yanıyor, elektrik yanmıyor, gelecek yanıyor diyerek sokaklardalar. Bizler halkımızın haklı taleplerinin iktidar tarafından bir an önce duyulması gerektiği çağrımızı yapıyoruz. HDP olarak haklı talepler için direnişte olan herkes ile yan yan omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz."

'HDP FİKRİYATI ENGELLENEMEZ'
Partisine yönelik saldırılara dikkat çeken Günay, şöyle devam etti: "Her geçen gün daha fazla anlaşılıyor ki hem iktidar hem muhalefet yerine iktidar odaklı benzer uygulamalar peşine takılmaktadır. Bu yüzden HDP olarak yan yana yürüyeceğimiz ittifaklarımızla gerçek bir alternatif olacak çalışmalarımız yürütüyoruz. Bu çalışmaları fabrikalarda sokaklarda yürüterek demokrasi mücadelesini yükselteceğiz. Ne kapatma ne de başka saldırılar Türkiye'nin her yerine yayılmış HDP fikriyatını engelleyemeyecektir. HDP kadınlarla gençlerle tüm demokrasi güçleri ile mücadele birliğini oluşturarak mücadelesini sürdürecektir. HDP'nin gelecek umudunu hazmedemeyenler, mecalleri kalmamış diyorlar. Mecali kalmamış diyenler, kongrelerimize baksınlar. Daha yakın bir zamanda Batman, Adana, Adıyaman, Dersim'de yaptığımız kongrelere bir dönüp baksınlar. Halkımızın nasıl yan yana, bizimle omuz omuza mücadele ettiğini bir kez daha görsünler. Bunlar yetmiyorsa, gelecekteki kongrelerimize baksınlar. 12 Şubat'ta Nusaybin, 13 Şubat İzmir, 20 Şubat'ta Mersin kongrelerimize baksınlar. HDP'nin Türkiye halklarına nasıl bir umut olduğunu, mecali kalmamış diyenler kendi gözleri ile görsünler."