17 Mayıs 2024 Cuma

Günay: Bu düzeni değiştireceğiz

İktidarın savaş politikalarıyla ayakta kalmaya çalıştığını belirten HDP Sözcüsü Günay, iktidarın gündeminde halk olmadığını kaydetti. Günay, "Türkiye'ye yaşatılan bunca yoksulluğa, yıkıma ve krize karşı milyonlarla birlikte Newroz ruhuyla emek demokrasi güçleriyle 1 Mayıs alanlarında olacağız" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde haftalık basın toplantısını düzenledi. Êzidî halkının Çarşema Sor bayramını kutlayarak sözlerine başlayan Günay, "Tüm Ortadoğu halklarına barış kardeşlik getirmesini diliyorum" dedi. AKP'nin KDP iş birliğiyle Federe Kürdistan Bölgesi'ne yönelik sürdürdüğü saldırılara değinen Günay, "Bu saldırıların gerçek sebebi Kürt düşmanlığıdır. Bu düşmanlıktan beslenen, sebep sonuç ilişkilerini manipüle eden, siyasi çıkar ve iktidar devşiren, siyasal çözümleri reddedenlerin ısrarıdır. Son 40 yıldır süren, on binlerce yaşama mal olan çatışmaların gösterdiği üzere, bu tarz harekatların savaşı derinleştirmekten, çözümsüzlüğü büyütmekten, başta siviller olmak üzere yerleşim alanlarına zarar vermekten başka bir sonucu olmamıştır" dedi.

'KİRLİ OYUNLARIYLA BAŞARIYA ULAŞAMAYACAKTIR'
Toplumun açlık ve yoksulluğa mahkum edilmeye çalışıldığı Türkiye'de, AKP-MHP ittifakıyla yolsuzluk, rant, torpil politikaları savaş çığırtkanlığı tarafından bastırıldığını vurgulayan Günay, "Devlet ve mafya ilişkilerinin iç içe geçtiği, bürokrasinin hepten yozlaştığı, ekonominin yerle yeksan olduğu bir hükümet gerçekliğinde savaşı bir çıkış yolu, yıkımı bir kurtuluş, işgali bir reçete olarak görülüyor. Hukukun, yasama ve yürütmenin olmadığı böylesi bir ortamda iktidar bir savaş iktidarına dönüşmüş durumdadır. Uluslararası alanda süren krizleri fırsata çevirerek, askeri operasyonlarla iç siyaseti dizayn etmek isteyen ve tüm sorunların üzerini örtmek isteyen iktidar, bilsin ki bu kirli oyunları ile başarıya ulaşamayacaktır" ifadelerini kullandı. 

'BARIŞ MÜCADELESİYLE GÖSTERECEĞİZ'
AKP-MHP iktidarının savaş politikalarından rahatsız olmayanların yalnızca savaştan beslenenler olduğunun altını çizen Günay, "Bu savaş siyasetinden bütün Ortadoğu halkları ve devletleri rahatsız. Bütün barış savunucuları rahatsız. Topraklarını bombaladığınız yerlerde yaşayan siviller rahatsız. Gözünüzü bürüyen savaş bunları görmenizi engellese de bizler barış mücadelesi ile sizlere mutlaka göstereceğiz" dedi.

'1MAYIS'TA ALANLARDA OLACAĞIZ'
Bileşen partiler ve görüştükleri siyasi partilerle 1 Mayıs'a ortak hazırlandıklarını dile getiren Günay, "Türkiye'ye yaşatılan bunca yoksulluğa, yıkıma ve krize karşı milyonlarla birlikte Newroz ruhuyla emek demokrasi güçleriyle 1 Mayıs alanlarında olacağız. Bu düzeni kabul etmediğimizi, bunu değiştirmeye gücümüzün olduğunu o alanlarda bir kez daha herkese göstereceğiz. Bunu da mevcut gidişattan rahatsız olan bütün güçlerle birlikte yapacağız. Eksik kalan il kongrelerimizi tamamlaya ve yapmaya devam edeceğiz sonrasında konferanslar ve büyük kongre takvimimiz başlayacak" diye konuştu.

'İKTİDARIN GÜNDEMİNDE HALK YOK'
AKP-MHP iktidarının gündeminde halkın taleplerinin olmadığını kaydeden Günay, şöyle devam etti: "AKP iktidarı ve küçük ortağının gündeminde halk yoksa, şunu iyi bilsinler ki halkın gündeminde de sandıkların kuruldukları gün bu zulüm ittifakı olmayacaktır. Birleşik Metal İş açlık sınırının 4 bin 453 TL olduğunu açıkladı. Yani asgari ücretten fazla. Bu ülkede 12 milyondan fazla asgari ücretle çalışan emekçi ve geliri olmayan işsizleri düşündüğümüzde 20 milyondan fazla insan açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor. Türkiye'de artık yaşam, insan onurunu yakışır bir hayat sürdürme olmaktan çıkmış, açlığa karşı mücadeleye dönüşmüştür. İktidarın 'varlık kuyrukları' dediği, kuyruklar artık her şehirde. Hemen her kentte çöpten yiyecek toplayan insanlarımızı görüyoruz. Marketlerde domates tek tek satılıyor, bebek mamaları kelepçeyle korunuyor.

Bu tabloya rağmen bakan Nebati, yüksek perdeden halkı aldatmak için konuşuyor. Diyor ki, 'işsizliği tek hanelere indireceğiz. Enflasyonu bitireceğiz.' AKP'nin Genel Başkanı çıkıp 'hamdolsun çalışmak isteyen herkesin iş bulabildiği bir ülkede yaşıyoruz' diyor. Ne yürüttüğünüz savaş politikaları ne de toplumu yanıltma çabalarınız halkın size sandıkta cevap vermesini engellemeyecektir."