24 Nisan 2024 Çarşamba

Gülten Matur'a 8 gün boyunca sistematik işkence yapılmış

Bugün gözaltına alındığı duyurulan Gülten Matur'un 20 Kasım'da gözaltına alınarak askeri bir bölgeye götürüldüğünü ve 8 gün boyunca sistematik işkence uygulandığını duyuran HHB, kamuoyuna yapılan işkenceyi duyurma ve karşı çıkma çağrısında bulundu.

Halkın Hukuk Bürosu (HHB) gözaltındaki Gülten Matur'un 8 gün önce gözaltına alındığını ve sistematik işkenceye uğradığını duyurdu. HHB, Matur'un işkencesinin gizlenmek istendiğini kaydetti.

Saray medyası öğlen saatlerinde Matur'un gözaltına alındığını "DHKP/C Türkiye sorumlusu yakalandı" şeklinde duyurmuştu. 2017 yılında bir itirafçının beyanıyla aynı suçlamadan tutuklanan Matur için yargılandığı davada savcı "örgüt yöneticiliğinden" beraatini istemişti.

HHB bugün gözaltına alındığı duyurulan Matur'un 8 gün önce Gebze Devlet Hastanesi yakınlarında bulunan bir mezarlığın yakınından gözaltına alındığını ve İstanbul'da askeri bir bölgeye götürülerek sistematik işkence yapıldığını duyurdu. HHB, "Müvekkilimize burada kaba  dayak, askıya alma, jopla dövme, elektrik verme işkencelerinin yapıldığı ortaya çıkmıştır. Müvekkilimize yapılan işkenceler çıplak gözle dahi görülebilecek durumdadır" dedi.

Matur hakkında bugün hazırlanan adli muayene raporunda ise 8 gün geçmesine rağmen şu ifadelerin yer aldığı aktarıldı, "burunda şişlik ve morluk, her ik izygomotik bölgede şişlik ve morluk, her iki el bileğinde kelepçe izi, sol bacak ankroleteral bölgede 20x10 cm, 15x10 cm, 10x10 cm ekimozlar, sol ayak bileği arka yüzde 2 adet 2x2 cm yara, sol diz ön tarafta 4x4 cm morluk arka tarafta 6x6 cm morluk, sağ gluteal bölgede 8x8 ekimoz, sağ bacak ankroleteral bölgede 6x6 cm ve 4x4 morluk, sol omuzda 4x5 ekimoz, sol kolda üst kısımda 2 adet 2x2 ve 1 adet 3x3 ekimoz, sol göğüs üst kısımda 2x2 cm ekimoz, sağ ön kolda sayısız 1x1 morluk, karın bölgeinde sayısız 1x1 morluk, sol kulakta hiperemi, mevcut kulak zarı perlorasyonu mevcut."

HHB, açıklamasına şöyle devam etti: "İstanbul Siyasi Şube Müdürlüğü müvekkilimizi bugün gözaltına aldığını iddia etmektedir. Ancak müvekkilimiz 8 gün önce gözaltına alınmış ve işkenceye tabi tutulmuştur.  Müvekkilimiz Ayten Öztürk'ten çok iyi biliyoruz ki; işkenceciler ve işkenceleri tekrar devreye sokan AKP aşizmi asla bu konuda kazanamayacaktır. İşkenceciler ile sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Müvekkilimiz yarın Çağlayan'daki İstanbul Adliyesine çıkarılacaktır. Müvekkilimiz hakkında 'Türkiye sorumlusu yurt dışına kaçacaktı' haberlerini yapanlar açık bir şekilde yapılan işkencelerin ortağı durumundadır. Müvekkilimiz tutuklatılmak istenmekte ve işkence izlerinin tespiti imkansız hale getirilmek istenmektedir. Yapılan işkenceye karşı tüm demokratik kamuoyunu, meslektaşlarımızı ve halkımızı Gülten Matur'a yapılan işkenceyi duyurmaya çağırıyoruz. Kaçırma ve işkence politikalarına karşı; faşizme karşı mücadele etmeye çağırıyoruz."