8 Mayıs 2024 Çarşamba

Gülistan için İzmir'de haykırdılar: Birlikte 'yeter' diyelim

Gülistan Doku için Adalet Komisyonları, İzmir'de yaptıkları eylemde bir kez daha kadın dayanışmasıyla erkek egemen sisteme meydan okuyacaklarını kaydetti. Kadın katliamlarının esas faillerini bildiklerinin altı çizilen eylemde, "Birlikte 'yeter' diyelim" vurgusu yapıldı.

Gülistan Doku'nun kameralarla dolu ve polis ablukası altında olan Dersim'de kayboluşunun birinci yılı. Bir çok kentte Gülistan için eylem yapan Gülistan Doku için Adalet Komisyonları, İzmir'de de tüm engellemelere rağmen Gülistan'ı bulacaklarının altını çizdi.

Karşıya çarşıda, "1 yıldır Gülistan'ı nerede arıyorsunuz?" yazılı pankart ile "Gülistan Doku 365 gündür nerede?" yazılı harfler ve Gülistan'ın fotoğraflarını, "Gülistan Doku'yu bulacağız", "Gülistan Doku nerede?" dövizleri taşındı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da destek verdi.

Basın metnini okuyan Berfin Gündoğan, Gülistan'ın 5 Ocak 2020'de kaybolmasının ardından, "Zaynal Abarakov yargılansın, yalnızca barajda değil Dersim ve çevresinde etkin arama yapılsın" taleplerini haykırdıklarını hatırlattı.

'ESAS FAİLLERİ TANIYORUZ'
Gülistan'ın akıbetini soran başta ailesi olmak üzere çok sayıda kişinin tehdit edildiğini, anımsatan Gündoğan, baş şüpheli Zaynal Abarakov'un korunduğuna dikkat çekti. Esas faili tanıdıklarının altını çizen Gündoğan, "Biz sizi Özgecan'dan, Şule Çet'ten tanıyoruz. 'İntihar etti' dediğiniz Nadira'nın katili Şirin Ünal'ı nasıl koruduğunuzu biliyoruz. Gülistan Doku'yu kaybeden Zaynal ile işbirliğinizi biliyoruz, İpek Er'e tecavüz eden asker Musa Orhan ve tecavüzcüyü salarak İpek'i öldüren hakimlerinizi biliyoruz" dedi.

'GÜLİSTAN VE KAYBEDİLEN TÜM KADINLAR İÇİN ADALETİ KAZANALIM'
Erkek egemen şiddete karşı kadınların dayanışmayla mücadele ettiğinin altını çizen Gündoğan, "İşte bu kadın dayanışmasının gücü ile kadınların öfkesinin gücü ile Gülistan Doku'yu bulacağız, Gülistan için adaleti kazanacağız. Adalet bizim ellerimizde, kadınlar için adalet bu meydanda, bizde. Tüm kadınları Gülistan'ı sormaya, Gülistan gibi akıbeti belirsiz kadınları sormaya çağırıyoruz. Erkek adalet değil gerçek adalet için, kadınlar için adalet mücadelesine, kadın dayanışmasına çağırıyoruz. Birlikte 'yeter' diyelim, Gülistan ve kaybedilen tüm kadınlar için adaleti kazanalım" diye konuştu.

KEMALBAY: GÜLİSTAN'IN YANINDAYIZ VE KADIN DAYANIŞMASINI ÖNEMSİYORUZ
Söz alan HDP Milletvekili Kemalbay ise kayıp bir kadının 365 gün bulunamamasının hiçbir sebebinin olamayacağının altını çizdi. Ancak kadın düşmanlığı varsa bunun mümkün olacağını kaydetti Kemalbay ve şöyle devam etti: "Hiçbir şeyi açıklamıyorlar. Neden Dersim gibi bir yerde üniversite öğrencisi kaybediliyor ve hiçbir şey bulunamıyor. Gülistan için adalet talebine cevap vermemelerinin sebebi bu suça ortak olmalarıdır. Biz Gülistan'ı bulmakta kararlıyız. Gülistan tekil bir olay değil. Dün Pınar Gültekin davasında da gördük. Failleri mağdur hale getirmeye çalışan bir iktidar ve onun hukuk sistemi var. Biz sonuna kadar Gülistan'ın yanındayız ve burada kadın dayanışmasını önemsiyoruz."