8 Mayıs 2024 Çarşamba

'Gülistan Doku'yu aramaktan vazgeçmeyeceğiz'

Gülistan Doku'nun kayboluşunun birinci yılında Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları'nın çağrısı ile Kadıköy'de bir araya gelen kadınlar, gür bir sesle "Gülistan Doku nerede?" diye sordu. Kadınlar, dayanışmanın gücüyle mücadeleyi büyüteceklerini belirtti, kadınlara seslendi: "Erkek adalet değil gerçek adalet için, kadınlar için adalet mücadelesine, kadın dayanışmasına çağırıyoruz. Birlikte yeter diyelim, Gülistan ve kaybedilen tüm kadınlar için adaleti kazanalım."

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun kaybolmasının üzerinden bir yıl geçti. Bir yıldır Gülistan'ı bulmak için etkili bir soruşturma yürütmeyen devlet, baş şüpheli Zaynal Abarakov'u yargılamadı. Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları, kadınlar ve kadın örgütleri, birinci yılında bir kez daha sokaklara çıktı "Gülistan Doku nerede?" diye haykırdı.

17 ilde yapılan basın açıklamasının İstanbul'daki adresi Kadıköy'deki Süreyya Operası'nın önü oldu. Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları'nın çağrısı ile bir araya gelen çok sayıda kadın, "Gülistan'ı sormaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Gülistan'ın fotoğraflarının olduğu dövizler taşıyan kadınlar, "Gülistan Doku nerede?", "Susmuyorum korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarını haykırdı.

Eyleme, HDP milletvekilleri Dilşat Canbaz, Züleyha Gülüm, İl Eşbaşkanı Elif Bulut, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, ESP İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci'nin de aralarında olduğu çok sayıda kadın örgütü temsilcisi katıldı.

VAZGEÇMİYORUZ: GÜLİSTAN NEREDE?
Eylemde ilk olarak HDP Milletvekili Züleyha Gülüm konuştu. Bir yıldır sokaklarda Gülistan'ı sorduklarını hatırlatan Gülüm, "Bu iktidar erkekleri koruyor. Biz kadınlar da 'şiddetinize izin vermeyeceğiz' diye haykırıyoruz" dedi. Gülüm, "Gülistan nerede?" diye sormaktan vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, "Bu iktidarı yaşamımızın her alanına müdahalesinden iyi tanıyoruz. Bu iktidarın kolluk güçlerinin işlediği suçları çok iyi biliyoruz. İktidarın onları korumaya devam edeceğini de çok iyi biliyoruz. Ama susmayacağız. Uykularınızı kaçırmaya korkularınızı büyütmeye devam edeceğiz. İnatla sormaya devam edeceğiz Gülistan nerede" şeklinde konuştu.

AKTAŞ: KORKUN, ERKEK EGEMEN İKTİDARINIZI BAŞINIZA YIKACAĞIZ
SKM Sözcüsü Deniz Aktaş ise şunları söyledi: "Katledilen kaybedilen kadınların sorumlusu erkek egemen iktidardır. Gülistan'ın, Aleyna'nın, İpek Er'in sorumlusu iktidardır. 2020 de isyanımızı büyüttük, kadın direnişimizi kıramadınız, kıramayacaksınız. Tweet atan kadınlar sizi korkuttu, Boğaziçi'ndeki öğrenciler sizi korkuttu, ibneyiz diyen LGBTİ+'lar sizi korkuttu. Evet korkun, erkek egemen iktidarınızı başınıza yıkacağız ve biz kazanacağız."

Gülistan'ı kaybedilmesinden sorumlu olanları ve onları koruyanları çok iyi bildiklerini belirten Aktaş, "Gülistanı bulacağız, adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Özgür Genç Kadınlar, "Kabul etmiyoruz" dedi, Zaynal Abarakov'un yargılanmasını istedi.

Anarşist kadınlar, Mor Sarmaşık, Yeni Demokrat Kadın, Kaldıraç, Mor Dayanışma, Kaldıraç ve Kadınların Kurtuluşu adına da konuşmalar yapılarak, "Gülistan nerede?" sorusunu sormaktan vazgeçmeyecekleri vurgulandı.

'DEVLET FAİLLERİ KORUDU, KORUYOR'
Ardından Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları adına Merve Bayır açıklama yaptı. Bir yıldır Gülistan'ı sorduklarını, bulunması için mücadele ettiklerini kaydeden Bayır, Gülistan'ın kaybolma sürecini hatırlattı, Zaynal Abarakov'un korunduğunu söyledi.

Erkek egemen devletin genç bir kadının kaybedilmesinin üzerini kapatmak istediğini ifade eden Bayır, şöyle devam etti: "Gülistan ve kaybedilen, katledilen tüm kadınların esas failini iyi tanıyoruz. Biz sizi Özgecan'dan, Şule Çet'ten tanıyoruz. İntihar etti dediğiniz Nadira'nın katili Şirin Ünal'ı nasıl koruduğunuzu biliyoruz, Gülistan Doku'yu kaybeden Zaynal ile işbirliğinizi biliyoruz, İpek Er'e tecavüz eden asker Musa Orhan ve tecavüzcüyü salarak İpek'i öldüren hakimlerinizi biliyoruz. Siz tüm kuvvetinizle; kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı kadınlardan korumak istiyorsunuz. Bu yüzden Zaynal'ı koruyorsunuz, tecavüzcü asker Musa Orhan'ı koruyorsunuz, bu yüzden İstanbul Sözleşmesi'ne saldırıyorsunuz, bu yüzden Kadın Üniversitesi projesi ile itaatkar genç kadınlar yaratmak istiyorsunuz.

"Ancak biz kadınlar birbirimizi iyi tanıyoruz, 25 Kasım günü 'Sen bağır ki şiddet dursun' dövizi taşıyan Gülistan'ı iyi tanıyoruz. İpek'i, Özgecan'ı, Şule'yi, Nadira'yı ve daha binlerce kadını birbirimizin yaşadıklarından, her an taciz,tecavüz ve katledilme ihtimalinden tanıyoruz.

"Öfkesini isyana çeviren binleriz, Gülistan'ı arama mücadelesini Dersim'den onlarca kente yayan biziz, haklarımızı omuz omuza kazanan biziz, katledilen kadınların ardından isyan sloganları ile sokakları altüst eden binleriz. Erkek devletin barikatlarını birlikte aşıyoruz, erkek yargıyı birlikte dize getiriyoruz, susturulmak istendiğimiz her an 'Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' sloganı ile karşılık vermeyi birbirimizden öğrendik."

DAHA GÜR BİR SESLE SORUYORUZ, YANIT VERİN
"Biz kadınlar birlikte güçlüyüz biliyoruz" dedi ve birinci yılında daha güçlü bir şekilde haykırarak, şu soruların yanıtlanmasını istedi: "Gülistan'a ne yaptınız? Zaynal Abakarov'u neden koruyorsunuz? Zaynal ve babasına hangi devlet yetkilisi,nasıl yardım etti ? Gülistan neden sadece suda arandı?"

'BİRLİKTE, GÜLİSTAN VE KAYBEDİLEN TÜM KADINLAR İÇİN ADELETİ KAZANALIM'
Kadın dayanışmasının gücüyle bugün bir çok ilde Gülistan için sokaklara çıktıklarını hatırlatan Bayır, sözlerini şöyle tamamladı: "İşte bu kadın dayanışmasının gücü ile kadınların öfkesinin gücü ile Gülistan Doku'yu bulacağız, Gülistan için adaleti kazanacağız. Adaletin bizim ellerimizde, kadınlar için adalet bu meydanda, bizde. Tüm kadınları sormaya, Gülistan gibi akıbeti belirsiz kadınları sormaya çağırıyoruz. Erkek adalet değil gerçek adalet için, kadınlar için adalet mücadelesine, kadın dayanışmasına çağırıyoruz. Birlikte yeter diyelim, Gülistan ve kaybedilen tüm kadınlar için adaleti kazanalım."