8 Mayıs 2024 Çarşamba

Gülistan Doku için Adalet Komisyonları'ndan çağrı: 5 Ocak'ta sokaktayız

Gülistan'ın kaybedilmesinin birinci yılında Gülistan Doku için Adalet Komisyonları tüm kadınları sokağa çağırdı. Gülistan'ın kaybolmasının ardından mücadeleye başladıklarını ve tüm engellere rağmen vazgeçmediklerini kaydeden komisyon üyesi Uci, 5 Ocak'ta birçok kentte sokakta olacaklarını duyurdu. "Bu olayın destekçisi değil öznesiyiz" diyen Uci, tüm kadınlara mücadele çağrısı yaptı.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku, Dersim'de kaybedildiğinden bu yana neredeyse bir yıl geçti. Kameralarla dolu ve "güvenlik" adı altında polis ablukası altındaki küçücük bir kentte, Gülistan Doku'dan 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamıyor.

Bir yıllık süreç içerisinde Gülistan, ısrarla intihar ettiği öne sürülerek suda yani Uzunçayır Baraj Gölü'nde arandı. Ailenin tüm başvurları yanıtsız kaldı, "Gülistan nerede" sorusunu yöneltenlere soruşturma açıldı. Kadınların bu sorusu sorması suç olarak görüldü. Öte yandan Gülistan'ın son görüştüğü ve baş şüpheli olan Zaynal Abarakov ve ailesi açık şekilde korundu. Abarakov korunurken, Gülistan'ın ablası Aygül Doku hakkında dava açıldı, para cezası verildi. 

Gülistan Doku için Adalet Komisyonları, ilk günden bu yana Doku ailesiyle birlikte mücadele ediyor. Gülistan Doku için Adalet Komisyonları üyesi Helin Yağmur Uci, ETHA'ya bir yıllık mücadelelerini anlattı ve 5 Ocak'ta yapılacak eylem takvimini aktardı.

"Gülistan'ın sesi olabilmek, bir kişi daha eksilmemek için kadınlar olarak bir araya geldik ve başta sosyal medya mecraları olmak üzere, sokak eylemleri, afiş, stickerlar vb. biçimlerde Gülistan'ı her alanda aradık" diyen Uci, geçen süre içerisinde Gülistan'ın kaybedilmesinden sorumlu olanların nasıl korunduğunun açılan soruşturma dosyasında net bir şekilde görüldüğünü hatırlattı.

Uci, "İfadelerin eksik alındığı, Zaynal Abarakov'un polis babasının soruşturma sürecine dahil olduğu, baş şüphelilerin ifadelerinin eksik ve evlerinde alındığı, şehirden kaçmalarına izin verildiği, intihar şüphelerinin yalan olduğu, çeşitli kurumlardan kişilerin olayı kapatmak üzere aileyi tehdit ettiği vs. Fakat şu bilinmelidir ki kadınların mücadele kararlılığı ve dayanışması, dava dosyasındaki sorumluları koruma zırhını deldi. Polis baba görevden alındı, video çözümlemesi yapıldı. Tabi bununla beraber çıkan kararlara rağmen hala devam eden usulsüzlüklerde var. Mesela baş şüpheli hala yargılanmadı ve şehirden kaçmalarına engel olmak isteyen aileye 50 bin TL para cezası kesildi" dedi.

Ne olursa olsun kadınların Gülistan için verdiği mücadele ile birçok kapıyı açtıklarını ve Gülistan'ı unutmadıklarını kaydeden Uci, bundan sonra da kadın dayanışması ve mücadele kararlılığıyla Gülistan'ı bulacaklarının altını çizdi. Uci, "Gerçekleri saklayanlar, kendi paçasını bu olaydan kurtarmaya çalışanlar bilsin ki asla vazgeçmeyeceğiz, peşinizi bırakmayacağız. Gülistan'ı bulacak ve onun kaybedilmesinde uzaktan yakından sorumluluğu olan herkesi kadın adaletiyle yargılayacağız. Bir yıldır mücadele ediyoruz, asla pes etmedik, vazgeçmedik. Çünkü hepimiz birer Gülistanız. Bu olayın destekçisi değil öznesiyiz" diye konuştu. 

Gülistan Doku'nun kaybedildiği 5 Ocak günü, birçok kentte sokaklara çıkacaklarını söyleyen Helin Yağmur Uci, "Asla vazgeçmeyeceğiz. Gülistan'ın sesini tüm alanlarda haykıracağız. 5 Ocak günü tüm kadınları bulundukları kentlerde sokağa çıkmaya, Gülistan Doku'nun akıbetini sormaya çağırıyoruz" dedi. Gülistan Doku için Adalet Komisyonları üyesi Helin Yağmur Uci, 5 Ocak günü Gülistan için yapacakları ve şu ana kadar netleşen kentlerin eylem bilgilerini de aktardı:

Dersim, Seyit Rıza Meydanı                              : 12.00
Adana, Heykelli Park (Düş Yolcuları Parkı) : 18.00
İzmir, Alsancak Halkbank önü                         : 17.30
İstanbul, Kadıköy Süreyya Operası önü      : 18.00
Diyarbakır, Ofis                                                      : 12.30
Adıyaman KESK binası                                       : 13.00
Bursa, Fomara meydanı                                    : 18.00
Antalya, Attalos Heykeli önü                            : 12.00