28 Mart 2024 Perşembe

Gülistan 300 gündür kayıp: Kemiklerini bulunca mutlu olacak duruma geldik

Gülistan'dan 300 gündür haber alınmıyor. Abla Aygül Doku, "Öyle bir duruma geldik ki kemiklerini bulunca mutlu olacağız. 21 yaşında uykusundan uyandıramadığımız kızımızın kemiklerini arıyoruz" dedi, ne olursa olsun O'nu aramaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Gülistan İçin Adalet Komisyonu'ndan Helin Uci, 300. günde de "Gülistan Doku nerede?" diye soracaklarını belirtti, dayanışma çağrısı yaptı.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'dan 300 gündür haber alınamıyor. 21 yaşındaki Gülistan MOBESE'lerle dolu ve polis ablukası altında olan Dersim'de 5 Ocak'ta kayboldu! Ailesinin ve kadın örgütlerinin çaba ve ısrarlarına rağmen, arama çalışmaları barajda devam ediyor, soruşturma etkili ve geniş bir şekilde sürdürülmüyor.

Baş şüpheli Zaynal Abarakov'un polis babası Engin Yücer'in çalıştığı Asayiş Şube Müdürlüğü'nün raporunda "kesin intihar" iddiasına yer verildi, buna dayanarak da ısrarla karada değil, Uzunçayır Barajı'nda arandı Gülistan.

ASAYİŞ ŞUBENİN RAPORUNUN YALAN OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Ancak hazırlanan bağımsız bilirkişi raporu, Asayış Şube Müdürlüğü'nün "intihar" yönündeki raporun yalan olduğunu ortaya çıkardı. Zaynal Abarakov, babası Yücer ile annesi verdikleri çelişkili ifadeler verdi. Deliller karartılmak, olayın üzeri kapatılmak istendi. Zaynal Abarakov'un tutuklanmaması için özel çaba sarf edildi.

AVUKATA SORUŞTURMA, DOKU AİLESİNE TEHDİT VE GÖZALTI
Gülistan'ın bulunması için soruşturma genişletilmezken, ailenin avukatı Ali Çimen hakkında Gülistan'ın kaybolmasına ilişkin yaptığı açıklamalardan dolayı soruşturma açıldı.

Kızlarının akıbeti için oturma eylemine başlayan Doku ailesi, polis saldırısına uğradı. Abla Aygül Doku, eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel tarafından gönderildiklerini söyleyen eski Vali Yardımcısı Ferhat Haneden Güven ve İŞKUR İl Müdürü Özdemir Aktaş tarafından basına konuşmamaları yönünde uyarıldı.

Abla Aygül, baş şüpheli Zaynal Abarakov'un polis olan babası Engin Yücel'in Atatürk Mahallesi'nde bulunan evini taşımasına engel olduğu için Emniyet Müdürlüğü'ne ifadeye çağırıldı.

DOKU: AKIBETİNİ ÖĞRENMEK İÇİN HER TÜRLÜ BEDELİ ÖDERİZ
"Kızımızın akıbetinin açığa çıkması için her türlü bedeli öderiz" diyen abla Aygül Doku ETHA'ya konuştu.

Yetkililerin artık, "300 gün oldu bundan sonra ne yapacağız?" sorusunu sormaları ve yanıtlamaları gerektiğinin altını çizen Doku, "'İntihar etti' dediler. Günlerce köprüde bekledik üstelik kızımızın intihar ettiğine inanmamamıza rağmen. Dedik ki yetkililer bir şey biliyor ki, 'cesedini size vereceğiz' diyor. Dalgıçlar diyor 'yok' Ama yetkiler, 'bırakın dalgıçlar işini yapsın Gülistan'ı çıkaracak' diyorlar" ifadelerini kullandı. 

'UYKUSUNDAN UYANDIRAMADIĞIMIZ KIZIMIZIN KEMİKLERİNİ ARIYORUZ'
"Hadi biz ailesiyiz, kızımızı kaybettik, duygusalız. Gülistan 300 gündür neden bulunmadı?Yetkilerin bu soruyu sorması ve yanıtlaması lazım" diyen Doku, MOBESE'lerle dolu küçücük bir kentte 21 yaşındaki kızlarının yaşayıp yaşamadığını dahi bilmediklerini dile getirdi. Doku, "Ömrümüzün sonuna kadar Ankara yollarına düşmek istemiyoruz. Biz mezar taşımız olsun istiyoruz. Öyle bir duruma geldik ki kemiklerini bulunca mutlu olacağız. 21 yaşında uykusundan uyandıramadığımız kızımızın kemiklerini arıyoruz. Ya bir bir aileye kimsenin bunu yapmaya hakkı yok" diye vurguladı.

Gülistan'ın en son Zaynal Abarakov ile görüştüğünü hatırlatan Doku, şöyle devam etti: "Herkes, 'elimizden geleni yaptık' diyor, bu ne demek? Eğer her şeyi yaptıysan Gülistan'ı bulursun. Asıl bulunduğunda her şeyi yapmış olacaksın. Yetkililerin, 'her şeyi yaptık ama kızınız yok, bundan sonra olmayacak' sözünü kabul etmiyorum."

Zaynal Abarakov'un polis olan üvey babasının, "Gülistan'ı ben kaybetmedim, kaybettirenler bulsun" dediğini hatırlatan Doku, Yücel'in evinde kriminal çalışma yapılmadığı için taşınmasına engel olurken elektrik süpürgesi kırıldığı için ifadeye çağırıldığını ama Yücel'in bu sözlerine ilişkin bir araştırma yapılmadığını söyledi.

'YETKİLİLERE SESLENİYORUM: NE YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?'
Abla Aygül Doku, şöyle devam etti: "Gülistan'ın cesedi nerede? Yaşamadığımız acı, başımızı vurmadığımız duvar kalmadı. Bildiğim bir şey var, Gülistan bulunmadan Doku ailesi olarak bu davanın peşini bırakmaz. Bedeli ne olursa olsun göze aldık. Kardeşimi aramak kadar doğal bir şey de yok. Bize bu günleri yaşatanlar da, hukuki ve adli şekilde hakkımız gaspedenler de hukuk önünde ceza verecekler. Buradan sizin aracınızla yetkililere bir daha soruyorum; çalışmayı bitirdikten sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?"

'HEPİMİZ BİRER GÜLİSTAN'IZ'
Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu üyesi Helin Yağmur Uci de "Gülistan Doku nerede?" diyerek çıktıkları yolda, tüm baskılara rağmen mücadeleye devam ettiklerini hatırlattı. Şule Çet Adalet Komisyonları'dan aldıkları güçle, Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu'nu kurduklarını dile getiren Uci, "Özellikle de ülkede ve bölgede kadın katliamları, taciz, tecavüz ile birlikte kaybetme siyaseti can yakıcı hale geldi. Gülistan da bunun bir örneği. Komisyonumuz, 'Hepimiz birer Gülistan'ız' sloganının içselleştirdi ve mücadeleye başladı. Dersim sokaklarında Gülistan'ı soran başlangıç, pandemi de yaşanan engellere rağmen 'Gülistan'ı unutturmayacağız'a döndü. Her bir eylemimizde, dosyadaki usulsüzlükleri teşhir ederek etkin bir soruşturma talebinde bulunduk" dedi. Kadın dayanışmasıyla videonun çözümlenmesinden, barajın boşalmasına kadar birçok kazanım elde edildiğini dile getiren Uci, Doku ailesi ile birlikte bu usulsüzlükleri teşhir ettiklerini ve hesap sorduklarını da söyledi.

300. GÜNDE SOKAKTA OLMA VE DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Gülistan'ın unutulmasına izin vermedikleri ve dosyada şüpheli olan her şeyi ortaya çıkardıkları için için arama çalışmalarının yeniden başlatıldığını vurgulayan Uci, bugün Gülistan'ın barajdan çıkmasının şaibeli olacağını kaydetti. Uci, "300 gündür vazgeçmedik ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz. Gülistan'ı bulacağız, bu olayın faillerini ve olaya öyle ya da böyle karışan, delillerin üstünü örtmeye, unutturmaya çalışan herkesten kadın adaleti ile hesap soracağız. Bir kişi daha eksilmemek, erkek egemen anlayıştan, kadın katillerinden, tacizci ve tecavüzcülerden hesap sormak, hayatlarımızı ve haklarımızı erkek adalete bırakmamak ve tacizci, tecavüzcü kadın katillerinin serbest bırakılmasını engellemek için tüm kadınları adalet komisyonları etrafında dayanışmaya, mücadele etmeye çağırıyoruz. Son olarak 300. günde ilk günde olduğu gibi sokaklarda olarak Gülistan'ı soracağız. Tüm kadınları bu gün de yanımızda olmaya davet ediyoruz. Hepimiz birer Gülistan'ız."