27 Nisan 2024 Cumartesi

'Grup Yorum'a yapılan işkencedir'

Ankara Tabip Odası ve TTB İnsan Hakları Komisyonu, ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerine yapılanın işkence olduğunu belirtti.

Ankara Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) İnsan Hakları Komisyonu, ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek'e zorla müdahale edilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "İradeleri dışında yapılan bu uygulamanın, uzamış açlık nedeniyle kırılgan ve hassas olan sağlık durumlarını daha da kötüleştireceğini belirtmek istiyoruz. Avukatlarının açıklamalarına göre, Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in bilinçleri açık, akılları yerindedir, madde ya da alkol bağımlılığı yoktur. Yapılan bu uygulama anayasaya, evrensel insan hakları hukukuna, mesleğimizin etik ilkelerine aykırıdır" denildi.

Bakanlığın ve hekimlerin hukuka, etiğe uygun davranmaya çağrıldığı açıklamada, "Açlık grevi yaptığı için iki kişinin zorla hastaneye yatırılması, asker polis eşliğinde hastanede tutulması, hekimleri tarafından muayene ve tedavilerine izin verilmemesi ve yakınlarının refakatçi olarak kalmasının engellenmesi ve zorla tedavi edilmesi işkencedir ve insan onuruna aykırıdır" diye kaydedildi.