19 Nisan 2026 Pazar

Gözaltındaki SMF üye ve taraftarlarına itirafçılık dayatması

İstanbul ve Dersim'de düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınan SMF üye ve taraftarlarına aileleri üzerinden tehdit ile itirafçılık dayatması uygulandı.

İstanbul ve Dersim'de gerçekleştirilen ev baskınlarında aralarında Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) üye ve taraftarlarının da bulunduğu 6 kişi, "örgüte finansman sağlama" iddiasıyla gözaltına alınmıştı. İstanbul'daki baskınlarda Metin Keleş, İsa Yalçın, Sinan Yalçın, Erdal Keser ve Hacı Ahmet Kartal; Dersim'de ise İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi yöneticisi Yaprak Kurban gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlardan 73 yaşındaki ve birçok hastalığı bulunan Hacı Ahmet Kartal, dün akşam ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Gözaltına alınanlar İstanbul'daki Maslak Jandarma Karakolu'nda tutulurken, avukatların aktardığı bilgilere göre, gözaltında tutulan kişilere yoğun bir baskı uygulandığı, psikolojik işkenceye maruz kaldıkları ve itirafçılık dayatıldığı vurgulandı.

Ayrıca gözaltındakilerin aileleri, çocukları ve yakınları üzerinden tehdit edildiği aktarıldı. Öte yandan, İsa Yalçın ve Sinan Yalçın'ın da avukat görüşme haklarının da engellendiği öğrenildi.