29 Mart 2024 Cuma

Gözaltındaki inşaat işçileri serbest bırakıldı

Gasp edilen hakları için direnişi sürdüren inşaat işçileri e-5 karayolu üzerinde yürüyüş yaptı. "Tek kuruşumuzu gasp ettirmeyeceğiz" diyen işçileri daha sonra Emlak Konut GYO önüne geçerek eylemlerini sürdürdü. Emlak Konut GYO önünde işçilere saldıran polis, hakkını arayan işçileri darp ederek gözaltına aldı. İfade işlemi sonrası inşaat işçileri serbest bırakılırken, direnişin süreceği kaydedildi. 

İnşaat-İş ve DİSK/Dev Yapı-İş, Finans Merkez Şantiyesi'nde YDA firmasının üyelerinin haklarını gasp etmek istemesine karşı ikinci gününde. 

İki sendika üyeleriyle birlikte geçen hafta şantiyede direnişe başlamış, firmanın ödeme yapacağı taahhüdü üzerine direnişe ara vermişti. Ancak firmanın söz verilen tarihte ödemeyi yapmaması üzerine dün sabah YDA önünde direnişe başlamıştı. 

Direnişlerini gece-gündüz sürdüren işçiler bu sabah, e-5 karayolundan Ankara yönüne yürümeye başladı. "YDA Group ücretlerimizi gasp ediyor", "Emek hırsızı YDA Group", "Ücret haktır gasp edilemez", "YDA Group ve tahta kuruları kanımızı emiyor" yazılı dövizleri taşıyan inşaat işçileri, "Ücret haktır gasp edilemez", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı. 

İşçilerin yürüyüşü yol boyunca sürücüler tarafından korno çalınarak desteklendi.

"Tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz" diyen inşaat işçileri yürüyüşün ardından Emlak Konut GYO önüne geçerek eylemlerini sürdürdü. 

HAKKINI ARAYAN İŞÇİLER DARP EDİLEREK GÖZALTINA ALINDI
İşçilerin yanına gelen polis, eylemin derhal sonlanmasını ve Emlak Konut GYO önünden işçilerin ayrılmasını istedi, gözaltıyla tehdit etti. 

İşçilerin gözaltı tehdidine yanıtı ise "Direne direne kazanacağız" ve "İnşaat işçisi köle değildir" oldu. 

Emlak Konut GYO önüne çevik kuvvet yığıldı. İşçiler kalkanlarla ablukaya alındı. Bir süre sloganlarla direnen işçiler darp edilerek gözaltına alındı.

GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILDI
Gözaltına alınan inşaat işçileri ifade işlemi sonrası serbest bırakıldı. İşçiler direnişi sürdüreceklerini kaydetti. 

'GEMİLERİ YAKTIK BİZ KAZANACAĞIZ' 

Eylem alanlarında akşam açıklama yapan inşaat işçileri, "Gemileri yaktık geri dönüş yok" dedi. "Tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz" yazılı pankartın önünde toplanan işçiler adına söz alan DİSK/Dev Yapı-İs Sekreteri Nihat Demir, emek hırsızlarını koruyanların işçilerin hak mücadelesine yasak getirdiğini söyledi. 

Demir, şöyle devam etti: "Biz söyledik her ne olursa olsun bu direnişi zaferle taçlandıracağız. Burası olmazsa başka yerde. Eylem alanımız çok, her yer bizim için eylem alanı; kule, vinç, köprü... Emlak Konut'un bütün projelerini ayağa kaldırırız. Bu direnişi zaferle taçlandıracağımızın sözünü işçi arkadaşlara veriyoruz. Buradan soruyoruz, altı aydan fazla çalışan bir işçinin ihbar hakkı var mı yok mu, bir yıldan fazla çalışan işçinin kıdem tazminatı hakkı var mı yok mu? Haftalık kırk beş saati aşan mesai ücretlerinin ödenmesi gerekiyor mu gerekmiyor mu?

Biz kanunen de haklıyız. Gücümüzü direnişimizden, umudumuzu haklılığımızdan alıyoruz. Arkadaşlarımızı selamlıyoruz. Basın emekçilerine buraya geldikleri için, sesimiz oldukları için teşekkür ediyoruz. Yarın eylem alanımızda, her yerde olacağız. Gözaltı olsun olmasın fark etmez. Kazanmak için her türlü bedeli ödeyeceğiz." 

Demir'in konuşmasını işçiler, "Gemileri yaktık geri dönüş yok", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla karşıladı.