1 Mayıs 2024 Çarşamba

Gözaltında 'çıplak arama işkencesi' davası ertelendi

Taksim Dayanışması üyesi Mücella ve Cansu Yapıcı'ya gözaltında çıplak arama işkencesi başta olmak üzere çok sayıda hak ihlali uygulayan polislerin duruşması görüldü. İki kadın maruz kaldığı işkenceyi anlatırken, polis suçunun olmadığını iddia etti ve beraatını istedi. Duruşma ertelendi. 

8 Temmuz 2013 yılında Gezi direnişi sırasında gözaltın alınan Taksim Dayanışması üyesi Cansu Yapıcı ve Ayşe Mücella Yapıcı'ya gözaltında çıplak arama işkencesi uygulayan polisler Songül Ekin Kılıç, Levent Mustafaoğlu ve Canan Bolat hakkında açılan davanın duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Cansu Yapıcı ve Ayşe Mücella Yapıcı ve avukatı hazır bulundu. Sanık Levent Mustafaoğlu SEGBİS ile bağlandı.

SANIKTAN ÇELİŞKİLİ İFADE
Sanık Levent Mustafaoğlu, suçlamalayı reddetti. Hastaların ilaçlarının kamera önünde verildiğini ve o dönem yüzün üzerinde gözaltı yapıldığını hatırlatan Mustafaoğlu, yer olmadığı için gözaltı yapılmamasını söylediklerini iddia etti ve beraatını istedi.

Müşteki avukatı Meriç Eyüpoğlu, müvekkillerinin tuvalet görüntülülerinin olduğunu ve ilaç kullanıldığına dair kayıtların neden mahkemeye sunulmadığını sanığa sorması üzerine, sanık Mustafağoğlu iddiaların doğru olmadığını söylerken sonradan hatırlamadığını iddia etti.

YAPICI: TACİZ GÖZALTI ARACINDA BAŞLADI
Yaşananları konuşmanın zor bir süreç olduğunu, TMMOB olarak parka açıklamaya gittiklerini ancak polisin saldırdığını hatırlatan Ayşe Mücella Yapıcı, "Haksız şekilde gözaltı yapıldı. Taciz gözaltı aracında başladı, çok ağır şeyler söylendi. Bana yaşım itibariyle senin burada ne işin var evine git denildi. Bunlar bir şey değil daha neler yapacağız dediler. Ben gözaltı sırasında mide kanaması geçirdim. Emniyet müdürlüğünde detaylı arandık aramadan sonra gözlüğüm suç aletiymiş gibi bana verilmedi. Aynı zamanda evlerimizde de arama yapıldı. Kızımla beni bir hücreye koydular. Gözaltına alındığımda boş odalar vardı ama 10 kişiyi 2 kişilik hücreye koyuldu. Çok havasız bir yerdi" diye söyledi.

'TACİZE UĞRAMAMAK İÇİN BİR KADIN SU İÇMEMİŞTİ'
"İnce arama" yapacaklarını söyleyerek kendisinin bir odaya götürüldüğünü ve burada çıplak aramaya işkencesine maruz kaldığını aktaran Yapıcı, "İki kadın polis vardı soyun dediler itiraz ettim niye soyunayım dedim. İnsani yöntemler kullanın dedim. Bunları bana neden yaptıklarını sordum. İşkencenin gerekçesi olamaz. Bana utanma dediler bende niye utanayım siz utanın dedim. İlaçlarımı istediğimde senin uşağın mı var dediler. Erkek polisler gelip bizi alıp erkek tuvaletine götürüyordu. İmkan olmadığından dolayı kadınlar lavaboda yıkanıyordu sonra orada kayıt altına alındığımızı gördük. Sen çok konuşuyorsun dediler beni karanlık hücreye götürdüler. Bir kadın vardı onu da sürekli taciz etmişler. Taciz etmesinler diye su içmemişti o kadın. Bunları söylemekte işkence. Toplum tarafından bile bu yaşadıklarımı anlattığım için tepki aldım" dedi. 

'BU SİSTEMİN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR'
8 senedir yaşadıklarını anlatmalarına rağmen bir karşılık alamadıklarını belirten Cansu Yapıcı da Mücelle Yapıcı'nın anlattıklarını destekledi. Çıplak arama işkencesine maruz kaldığını belirten Yapıcı, "Biz dört saat tuvalet için bekledik. Bir kadın olarak gözaltı tecrübesi nasıl olur amir bilmez. Annemle başta beraberdik sonra annem çok konuşuyor diye götürdüler ve saat başı alması gereken ilaçlar verilmedi. Biz bunları neden yaşadık. Biz yıllardır bunlarla yaşıyoruz. Şikayetçiyim. Bu sistemin çözülmesi gerekiyor" sözleriyle şikayetini yeniledi.

SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI İSTENDİ
Avukat Meriç Eyüboğlu, müvekkillerinin izinsiz toplantı ve gösteriden dolayı gözaltına alındığını ancak narkotik gözaltılarında kullanılan ince arama yapıldığını ifade ederek o dönem gözaltına alınan kişilerin tanık olarak dinlenmesini ve ifadesi alınmayan sanık Songül Ekin Kılınç'ın yerinin bilinmesine rağmen hala ifadeye çağrılmadığını ve hakkında zorla getirme kararının çıkartılmasını talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme, duruşmayı 10 Şubat 2022'ye erteledi.