28 Mart 2024 Perşembe

Gözaltılara kadınlardan tepki: Öfkeliyiz

Kadın örgütleri, Rosa Kadın Derneği ve TJA aktivistleri ile HDP'li kadın siyasetçilerin gözaltına alınmasına tepki göstererek, "Bu saldırı hepimize, biliyoruz. Bu yüzden de hep birlikte sesleniyoruz: Kadın kurumlarına bu haksız, hukuksuz saldırıya son verin ve arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın" dedi.

Kadın örgütleri yaptıkları açıklamalarla  Rosa Kadın Derneği ve TJA aktivistleri ile HDP'li kadın siyasetçilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. 

KBG: BU SALDIRI HEPİMİZE
Kadınlar Birlikte Güçlü "Kadın örgütlerine saldırılara son" diyerek sosyal medyadan eylem yaptı. Kadınlar Birlikte Güçlü, "OHAL sırasında da kadınların destek alabilecği kadın kurumları basılmış, gizli tutulan başvuru dosyalarına bile el konulmuş, derneklerin birçoğu kapatılmıştı. Sonucu da kadınların şiddet karşısında yalnızlaşması, haklarının ve kazanımlarının da gasp edilmesi, başvuracak adres bulamamaları oldu. Ama kadınlar durmadı, yenilerini kurdu, Rosa Kadın Derneği de bunlardan biri. Çünkü bu mücadele hayatta kalma mücadelesidir" dedi.

"Bu saldırı hepimize, biliyoruz" diyen Kadınlar Birlikte Güçlü, "Bu yüzden de hep birlikte sesleniyoruz: Kadın kurumlarına bu haksız, hukuksuz saldırıya son verin ve arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın!" tepkisinde bulundu.

ANKARA KADIN PLATFORMU: ÖFKELİYİZ
Ankara Kadın Platformu yazılı bir açıklama yaparak Rosa Kadın Derneği ve TJA aktivistleri ile HDP'li kadın siyasetçilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. 

"Pandemi süreci boyunca kadınları şiddetten korumak için tek bir adım atmayanlar pandemiyi  fırsata çevirerek kadın mücadelesine saldırılar gerçekleştiriyor. 65 yaş üstünün sokağa çıkması tehlikeli diyenler, 75 yaşındaki kadını gözaltına alıyor" tepkisinde bulunan Ankara Kadın Platformu, "Kadın katliamlarının sorumlusu İnfaz Yasası ile failleri önlem almadan salıveren, yandaş medyası aracılığıyla şiddeti meşrulaştıran ve  son olarak istismar affına yönelik ses çıkaran kadınların gözaltına alınması iktidarın kadın düşmanı politikalarının son örneğidir. Öfkeli ve endişeliyiz!" dedi.

OHAL döneminde kadın kurumlarının kapatıldığını ve kadın haklarının gasp edildiği kaydeden Ankara Kadın Platformu, saldırının tüm kadınlara yapıldığını vurguladı. Gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen Ankara Kadın Platformu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Kadın düşmanı politikalar defalarca denenmesine rağmen başarılı olmadı, yine olmayacak! Kadınlar durmadı, durmayacak! Şimdi ise yine kadın mücadelesinden tanıdığımız arkadaşlarımızın bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Kadınların hayatları ve özgürlüğü için mücadele eden kurumlara saldırı, tüm kadınlara saldırıdır. Bundan en büyük zararı görecek olanların da şiddetle yaşayan, mücadele eden kadınlar olacağını hatırlatıyoruz. Bu yüzden de hep birlikte sesleniyoruz: Kadına yönelik bu haksız, hukuksuz saldırıya son verin ve arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın!"

KADIN ÖRGÜTLERİ: DAHA FAZLA MÜCADELE EDECEĞİZ, SOKAKLARI TERK ETMEYECEĞİZ
HDP Kadın Meclisi, HDK Kadın Meclisleri, DBP Kadın Komisyonu, Demokratik Toplum Kongresi Kadın Meclisi, Kadınların Kurtuluşu, SODAP'lı Kadınlar, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), SYKP Kadın Meclisi, Yeşil Sol Kadınlar, yaptıkları ortak açıklama ile kadın siyasetçilerin gözaltına alınmasını kınadı. 

AKP'nin pandemi döneminde halklara, kadınlara yönelik saldırganlığının yeni bir düzeyinin yaşağı kaydedilen açıklamada, "AKP-MHP faşist bloku, tam da çocuklara yönelik tecavüz yasasını çıkarmaya hazırlandığı bugünlerde, bir kez daha kadınlara saldırdı" denildi. 

Diyarbakır merkezli yapılan operasyonda çok sayıda kadın siyasetçinin gözaltına alındığı hatırlatılarak, şunlar belirtildi: "Kadın düşmanı yüzünü bir kez daha gösteren AKP-MHP erkek egemen faşist bloku, sokağa çıkan, kadın kazanımlarına yönelik saldırılara sessiz kalmayan kadınları susturmayı amaçlıyor. Kürt kadın siyasetçilere yönelen bu saldırı, kayyım darbesinde olduğu gibi, Kürt halkının, kadınlarının iradesine yönelen saldırıdan bağımsız değildir. Bu saldırı, kadın özgürlük mücadelesi yürüten, tecavüz yasasına karşı direnen, erkek şiddetine, kadın katliamlarına karşı sessiz kalmayan tüm kadınlara yapılmıştır."

AKP-MHP erkek egemen faşist blokunun, "normalleşme"den anladığının faşizmin ta kendisi olduğunu vurgulayan kadın örgütleri, Kürt halkının, kadınlarının mücadelesini gözaltı saldırıları ile sönümlendirebileceğini sananların yanıldığını belirtti. 

Açıklamada şunlar ifade edildi: "Biz Kadınlar; iktidarın mesajını aldık. Erkek egemen sistemin, kazanılmış haklarımıza yönelen saldırılarına karşı daha fazla mücadele edeceğiz, daha fazla direneceğiz, sokakları terk etmeyeceğiz."

Gözaltına alınan kadınların serbest bırakılması istendi.