18 Nisan 2024 Perşembe

'Gözaltılar kadın iradesini teslim alamaz'

İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü, HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonuna ilişkin yaptığı eylemde "Gözaltılar kadın iradesini teslim alamaz" denildi.

Kadınlar Birlikte Güçlü "Kadının iradesini teslim alamayacaksınız barış kazanacak" şiarıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'ın katıldığı eylemde "Gözaltılar kadın iradesini teslim alamaz" pankartı açıldı. Basın açıklamasını okuyan Mehtap Alişan ve Nihal Akyıldız okudu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü "Kobanê soruşturması" kapsamında dün sabah saatlerinde onlarca HDP'linen gözaltına alınmasının hukuki olmadığı vurgulanan açıklamada, "Kobanê eylemliliklerinde yaşanan saldırı ve ölümlerin gerçek sorumlularının ortaya çıkarılmasını engelleyen iktidar, 6 yıl öncesini bugün siyaset malzemesi yapmakta beis görmüyor" denildi.

Kayyumlarla kadın kazanımı olan eşbaşkanlık sistemine saldıran, kadın siyasetçileri, aktivistleri hapishanelere atan, kadın kurumlarını kapatan iktidarın, şimdi de düzmece operasyonlarla IŞİD barbarlığına karşı kadın öncülüğünde kazanılmış zaferin intikamını almaya çalıştığı belirtilen açıklamada, "Özgürlük mücadelemizde kol kola yürüdüğümüz kadınlara, tek adam diktatörlüğünün karşısında duran muhaliflere yönelik siyasi bir operasyondur" denildi.

Açıklamada, "Biz kadınlar bugüne kadar patriyarkal kapitalizmin baskı ve yok etme siyasetine boyun eğmedik, eğmeyeceğiz! Kadın mücadelesine daha güçlü adımlarla devam edeceğiz. Bu tür baskılarlarla kadın mücadelesi engellenemeyecek, aksine daha da güçlenip büyüyecektir. Bir kere daha kadınların siyasette yer almasına, söz söylemesine gözaltılarla yanıt veren erkek egemen iktidara karşı kadınlar alanlarda, meydanlarda, kürsülerde mücadeleyi büyütecekler" diye kaydedildi.

Tacizcileri, tecavüzcüleri, kadın katillerini yargılamayan, serbest bırakan iktidar hergün kadınlara, sosyalistlere, yurtseverlere karşı operasyonlar düzenlediği ifade edilen açıklamada, "Hukuksuz gözaltı ve tutuklamalarla verilen mücadelenin önü kesilmek isteniyor. Demokratik siyasete yönelik yapılan tüm saldırılar başta kadınlara ve kadın örgütlerine yapılmıştır. Gözaltına alınan tüm kadınların yanındayız. Tek adam rejiminin tüm zorbalıklarına karşı yan yana durmaktan ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz" diye belirtildi.

KEMALBAY: SALDRI SADECE HDP'YE DEĞİL TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNE
Basın metninin okunmasının ardından söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, AKP-MHP iktidarının 2015'ten bu yana ayakta kalmak için kutuplaştırıcı politikalara sarıldığını ifade ederek iktidarın bir avuç kişinin ülkeyi sömürebilmesi için düzen yaratmaya çalıştığını ve faşizmi kurumsallaştırmaya çalıştığını belirtti. Saldırının sadece HDP'ye Kürtlere, kadınlara değil toplumun tüm kesimlerine yapıldığını belirten Kemalbay, "Çünkü demokratik siyasete yapılmış bu saldırı da kimsenin geleceği güvencede değildir. Kimsenin hakları güvencede değildir. Her türlü hukuku çiğneyerek her şeyi yapabileceklerini söylüyorlar. Hayatınıza her türlü şekilde müdahale edebiliriz. Herkes şunu düşünmeli ki AKP-MHP faşizmi her şeyi yapabilir ve hepimize yapabilir. O yüzden faşizmi durdurmak için, demokratik bir ülkeyi inşa için hep birlikte hareket etmeliyiz" sözlerini kullandı.

HDP'lilere dönük baskıların darbe sürecinin bir parçası olduğunu dile getiren Kemalbay, iktidarın indirilmediği ve demokratik sürecin inşa edilmeye başlanmadığı sürece baskıların bitmeyeceğini ifade etti. Bugün HDP ve Kürtlere yapılanların yarın herkese yapılabileceğini kaydeden Kemalbay, "Kadın mücadelesi bugün kadınlara yapılan her türlü saldırıya karşı hangi kadın nerede olursa olsun harekete geçiyor ve dayanışıyor. İşte bunu Türkiye demokrasi güçlerini ‘faşizme karşıyım' diyenlerin örnek alması gerekiyor. Kadın mücadelesinden öğrenmesi gerekiyor" dedi.

HDP'nin demokrasi güçlerinin en önünde yer alan, kurucu mücadele yürüten bir kadın partisi olduğunu ifade eden Kemalbay, HDP ile dayanışma çağrısında bulundu.