24 Nisan 2024 Çarşamba

'Gözaltılar Alevi örgütlülüğünü hedef alıyor'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, gözaltına alınan Tunçdemir ve Deniz için basın açıklaması yaparak "Alevi toplumunu, Alevi örgütlülüğünden uzaklaştırarak asimile etmenin hesapları yapılmaktadır" dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Merkezi, gözaltına alınan derneğin eski Kartal Şube Başkanı Songül Tunçdemir ve Antalya Şube Yöneticisi Gürbüz Deniz için basın açıklaması yaptı.
 
Açıklamaya Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı yöneticileri de destek verdi.
 
PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, Tunçdemir'in gözaltına alınmasına tepki göstererek, "Arkadaşımız da KHK mağdurlarındandı. Gözaltına alınması da emniyetin gözaltı biçimi de kabul edilemez. Arkadaşımız soruşturma sebebiyle Malatya'ya götürülecek. Biz de orada olacağız. 15 Temmuz sonrasında yine muhalifler, Alevi ve sosyalistler mağdur oldu" dedi.
 
'KARANLIĞA ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ'
 
Basın metnini okuyan PSAKD Genel Sekreteri Onur Şahin, "iktidarının tüm ilerici-demokrat muhalif toplum kesimlerine dönük baskı ve sindirme politikaları bütün hızıyla devam ediyor" diyerek şunları dile getirdi:
 
"Ülke artık çok büyük bir açık cezaevine dönmüş durumdadır. Yurttaşların haklarını korumak için var olması gereken hukuk bugün artık iktidarın muhalifleri baskı altına almak için kullandığı bir silah haline gelmiştir. Pir Sultan Abdal örgütlülüğümüz de bu baskı politikalarından nasibini fazlasıyla almıştır. Bugüne kadar birçok yöneticimiz ve üyemiz hakkında hukuksuz ve keyfi davalar açıldı. Yine birçok yöneticimiz ve üyemiz asılsız suçlamalarla gözaltına alınıp tutuklandılar."
 
Tunçdemir ve Deniz'in gözaltına alınmasının Alevi örgütlülüğü hedef alınması olduğunu vurgulayan Şahin, "Burada açıkça görülmektedir ki Alevi toplumunu Alevi örgütlülüğünden uzaklaştırarak asimile etmenin hesapları yapılmaktadır. Ancak egemenler şunu iyi bilsin ki yaptıkları bütün hesaplar boşa çıkacak. Bizler binlerce yıldır her türlü saldırıya, baskıya ve katliama karşın bugüne kadar ayakta kalmayı başardık. Hiçbir zulme boyun eğmeyeceğiz. Karanlığa asla teslim olmayacağız. Çünkü bizler Pir Sultan'ın torunlarıyız" diye konuştu.
 
Şahin sözlerini Tunçdemir'in ve Deniz'in serbest bırakılmasını isteyerek sonlandırdı.
 
"TÜM ÖTEKİLER BİR ARAY GELMELİ"  
 
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de gözaltıları kınayarak, "Toplum içerisinde ciddi nefret ve kine sebep olmaktalar. 12 Eylül döneminde de benzer uygulamalara rastlamıştık. İnsanların fikirlerini açıklaması insan haklarının olmazsa olmazıdır. Tek panzehir ötekileştirilmişlerin bir araya gelmesidir" dedi.
 
ABF Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin ise örgütlülüğe vurgu yaparak "Sadece basın açıklamalarıyla değil tepkimizi, arkadaşlarımıza desteğimizi de göstermeliyiz. Hızır ayında bu gözaltıların olması da manidar. Zalimin zulmüne karşı hep bir olalım" diye konuştu.
 
DAD Eş Başkanı Murat Işık, "Alevi örgütlülüğüne karşılık bizleri belli bir çizgiye çekme çalışması var. Sindirip, korkutup Alevileri toplumdan uzaklaştırma çabası var. Hızır gününde kadın canımıza yapılan bu gözaltı kabul edilemez. Alevi toplumunun bu şekilde sınanmasını reddediyoruz. Bu saldırılarla diz çökmeyeceğiz" şeklinde belirtti.