17 Mayıs 2024 Cuma

'Görme engellilerin sorunlarının çözümü için uygun sistem geliştirilmeli'

Görme engellerin birçoğunun dijital iletişimi yeteri kadar bilmediğini söyleyen Türkiye Körler Federasyonu yöneticilerinden İçli, görme engellilerin eve kapatılmasından ziyade çalışabilmeleri için gerekli sistemin sağlanmasını, devletin dijital kullanım bakımından eğitim olanağı sağlamasını gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de engelliler eğitim, sağlık, çalışma hayatı, sosyal yaşam gibi birçok alanda ayrımcılığa, ötekileştirilmeye maruz kalıyor. Engellilerin rahatça yürüyebilecekleri yollar, kaldırımlar dahi inşa etmeyen, toplu ulaşımdan, eğitime, çalışma hayatına kadar birçok alanda ayrımcılığa uğramalarına neden olan kapitalist sistem, pandemi sürecinde engellilerin sorunlarını daha da arttırdı.

Türkiye Körler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Şule Sepin İçli ile görme engellilerin maruz kaldığı sorunları ve çözümünü konuştuk. Salgın süresince yaşadıkları ayrımcılığın arttığını, dijital dünyayı yeterince kullanamayan görme engellilerin iletişim araçlarının büyük oranda sınırlandırıldığına işaret eden İçli, özellikle görme engellilere dijital kullanım konusunda eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.

'PANDEMİDE ENGELLİ KADINLARIN YAŞADIĞI SORUNLARA İLİŞKİN ARAŞTIRMA YAPILMADI'
Engelliler ve engelli kadınların pandemide yaşadığı sorunlara dair bir araştırma yapılmadığının altını çizen İçli, "Birçok hak insanların elinden alınıyor. Mücadele koşulları hiç uygun değil, sokağa çıkıp basın açıklaması yapamıyoruz" diye konuştu.

Tüm zorluklara rağmen engelli örgütleri arasında kuvvetli bir dayanışma olduğuna dikkat çeken İçli, Beykent Üniversitesi Rektörü Murat Ferman'ın engellilere yönelik ayrımcı konuşmasına ilişkin sosyal medyada gösterilen tepkinin 16 saat boyunca gündemde kalmasını bu dayanışmaya örnek olarak verdi.

Engellilerin yaşadığı sorunların basında yer almadığının da altını çizen İçli, "Sadece Engelliler Haftası'nda aranıyoruz. Başka zamanlarda da hatırlanmalıyız" diye vurguladı. 

Zaten eve hapsedilen engellilerin pandemi döneminde tamamen eve hapsedildiğini kaydeden İçli, engellilerin sağlık hizmetlerinde de yeterince yararlanamadığına dikkat çekti, "Engellilerin eve kapatılması bir çözüm değil asıl çözüm buna uygun sistem geliştirmek" diye konuştu.