26 Nisan 2024 Cuma

Gökhan Güneş'in kaçırılması Meclis'e taşınacak

Sosyalist işçi Gökhan Güneş'ten dört gündür haber alınamaması üzerine HDP Milletvekili Gergerlioğlu ve CHP Milletvekili Tanrıkulu, yarın verecekleri soru önergeleriyle durumu Meclis gündemine taşıyacak. Birçok kayıp vakasında İçişleri Bakanlığı'nın sessiz kaldığını dile getiren milletvekilleri, durumun çok ciddi olduğunu bu nedenle süreci yakından takip edeceklerini dile getirdi.

Sosyalist işçi Gökhan Güneş'in kaçırılmasının üzerinden dört gün geçti. Kaçırılma anı kameralara yansımasına rağmen henüz ne kaçıranlar ne de araç plakası tespit edildi. Üstelik günlerdir hem sokakta hem de sosyal medyada süren eylemlere rağmen Gökhan Güneş'in akıbeti hala açıklanmadı.

Ailenin başvuruları yanıtsız kalırken İçişleri Bakanlığı da sessizliğini sürdürüyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da verecekleri soru önergesi ve dilekçelerle Gökhan Güneş'in zorla kaçırılmasını Meclis gündemine taşıyacaklarını söyledi.

'İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA SORU ÖNERGESİ VERECEĞİZ'
Gökhan Güneş'in ailesiyle görüşen ve süreci yakından takip ettiğini dile getiren HDP Milletvekili Gergerlioğlu, "Pazartesi (yarın) İçişleri Bakanlığı'na bir soru önergesi vereceğiz, ayrıca Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na da bir dilekçe vereceğiz" dedi.

Gergerlioğlu, "Aile, görüntülerin olduğunu ve hiçbir açıklamanın yapılmadığını, bilgisiz kaldıklarını ve yetkililerden gerekli ilgiyi görmediklerini söyledi. Son derece önemli bir durum. Aile haklı" diye konuştu.

'SAVCILIKLAR, KARAKOLLAR GAYET İLGİSİZ'
OHAL ile birlikte 90'lı yıllara geri dönüş olduğunu dile getiren Gergerlioğlu, bu nedenle pervasızca üstelik gündüz vakti ve herkesin gözü önünde zorla kaçırmaların yaşandığını söyledi. Bir süre önce Ankara'da Hüseyin Galip Küçükgözyiğit'in kaçırıldığını hatırlatan Gergerlioğlu, "Bulunan kamera kayıtlarında üç kişi tarafından takip edildiği görülüyordu. Ama savcılıklar, karakollar gayet ilgisizler. Maalesef birçok kaçırılma vakasında gördük bunu. Çok ilgisiz oluyorlar" ifadelerini kullandı.

'ASLINDA BEŞ DAKİKADA BULUNMASI GEREKİYOR'
Bir an evvel uluslararası başvuruların yapılması gerektiğine işaret eden Gergerlioğlu, "Maalesef uzayabiliyor bu tür meseleler. Altı ay, dokuz ay kaybolan aniden emniyette çıkan insanlar oldu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Birleşmiş Milletler (BM) Zorla Kaçırma Komiteleri'ne başvuru yapılması gerek. Aile bu konuda başvuru yapacak" dedi.

Gergerlioğlu, şöyle devam etti: "Devletin en önemli görevli vatandaşların can güvenliğini sağlamak. Yaşam hakkı insan hakları açısından birinci sıradadır. T.C. vatandaşı kameraların önünde zorla bir araca bindiriliyor, telefonu kapattırılıyor, haber alınamıyor. İçişleri Bakanlığı hala sessiz, aslında beş dakikada bulunması gerekiyor. MOBESE kayıtlarından o arabanın çok yakın takibi yapılıp bulunurdu."

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, süreci yakından takip edeceklerini ve üstlerine düşeni yapacaklarını söyledi.

TANRIKULU: BAKANLIK KAYIP VAKALARINDA AÇIKLAMA YAPMIYOR
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da gerek kendi kanalında yayın yaparak gerek Meclis'e taşıyarak durumu gündemleştireceğini belirtti. İçişleri Bakanlığı'nın birçok kayıp vakasında sessizliğini koruduğunun altını çizen Tanrıkulu, "Çok peşine düştük ancak açıklama yapmıyor. Gökhan Güneş'in bulunmasına dair üzerime düşen ne varsa yapacağım" ifadelerini kullandı.