3 Mayıs 2024 Cuma

GMİS: Kıdem tazminatı, genel grev nedenidir

TTK Üzülmez Müessesesi'nde maden işçilerine seslenen GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, "Kıdem tazminatımız, genel grev sebebidir" dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Merkez Yönetim Kurulu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi'nde çalışan maden işçilerini ziyaret etti. Üzülmez Kuyu başında madencilere hitap eden GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, koronavirüs salgınıyla ilgili gelişmeler ve alınması gereken önlemler ve yeniden gündeme getirilen kıdem tazminatı konularında madencilere bilgi verdi.

Yeşil, "Dünyada ve ülkemizde etkisini gösteren koronavirüs salgını nedeniyle yaşadığımız sıkıntıları biliyorsunuz 30 Mart tarihinde işlerimize ara verildi. Bu süreçte bir arkadaşımız koronavirüse yakalandı ve kaybettik" dedi.

Madenciler olarak virüsten en çok etkilenebilecek durumda olduklarını ifade eden Yeşil, "Yaşadığımız süreç içerisinde bir vaka dışında, arkadaşlarımızda bir sıkıntı yok. Koronavirüs salgınının, normalleşme süreciyle beraber tekrar hızlanacağı konuşuluyordu. Son bir haftadır koronavirüs salgınında sayıların artmaya başladığını gördük. Bu süreç bizler için çok zor. Burada iş yeri hekimlerimiz, sendika temsilcilerimiz, en önemlisi sizler, bu virüsten korumanın yollarını biliyorsunuz. Maden işyeri olduğu için sosyal mesafe konusunda sıkıntılarımız var ama maske ve hijyen konularına dikkat edeceğinizden eminim" diye kaydetti.

'KIDEM TAZMİNATI KONUSU GENEL GREV NEDENİDİR'
Son günlerde kıdem tazminatının tekrar gündeme getirildiğini belirten Yeşil, "Dün Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısında eylem kararlarını konuştuk. Dün akşam itibariyle sosyal medya üzerinden çalışmalarımıza başladık. Bu zor zamanlarda, özellikle ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını döneminde kıdem tazminatımızın tekrar gündeme getirilmesi düşündürücüdür. Çıkıp meydanlarda konuşamazsınız, toplu eylemler yapamazsınız. 84 yıllık kazanımımız, hakkımız olan kıdem tazminatı konusu kırmızı çizgimizdir. Kıdem tazminatınızı bugüne kadar kimseye vermedik, bundan sonra da kıdem tazminatınızı kimseye vermeyeceğiz. Üç dönemdir Türk-İş genel kurullarında kıdem tazminatı konusunun genel grev nedeni olduğu karar altına alındı. Yeni bir karara gerek yok. Kıdem tazminatımız, genel grev sebebidir" dedi.

'SERT BİR ŞEKİLDE CEVAP VERMEK İÇİN HAZIRLIĞIMIZI YAPIYORUZ'
Hükümetin, emekçilerin tek kazanımı olan Kıdem tazminatına el uzatmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Yeşil "Kıdem tazminatımız bütün konfederasyonların da katılımıyla kırmızı çizgi olarak belirlendi. Hükümet çalışmalarını şu anda yapıyor ama bizler de sert bir şekilde cevap vermek için hazırlığımızı yapıyoruz. Sizler de hazırlıklı olun" dedi.

Yeşil'in konuşması sırasında "Kıdem tazminatı hakkımız, söke söze alırız", "Kıdem tazminatına uzanan eller kırılsın" sloganları atıldı.