6 Mayıs 2024 Pazartesi

'Gıda kontrol görevlileri risk altında'

Gıda Mühendisleri Odası, salgında da üretimin sürdüğü gıda sektöründe sayıları az olan emekçilerin, daha fazla çalıştığına dikkat çekti. Oda, emekçilerin sağlığının güvence altına alınması için Tarım Bakanlığına çağrı yaptı.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, yaptığı açıklama ile gıda kontrol görevlilerinin durumuna dikkat çekti. Salgın ya da diğer afet durumlarında toplumun temel ihtiyaçlarını karşılamak adına, gıda sektörünün üretimin devam etmesi gereken sektörlerden olduğu kaydedilen açıklamada, gıda sektöründe çalışan emekçilerin sağlıklarının güvence altına alınması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığına şu sorular yöneltildi:

- "Denetimlere çıkan gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımıza yeterli miktarda kişisel koruyucu donanımları (bone, maske, tulum, gözlük vb.) veriliyor mu?

- Yeteri miktarda kişisel koruyucu donanım verilemiyor ise denetimlerin devamlılığını sağlamak için ne tür bir aksiyon alındı?

- Bakanlık ve il/ilçe müdürlüklerinde görev alan kontrolör arkadaşlarımıza Covid 19 testi yapıldı mı? Yapılması düşünülüyor mu? Yapıldı ise sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mı?

- Olası pozitif vaka sonucunda ne gibi önlemler alınması planlanıyor?"

'SAYILARI AZ, İŞ YÜKLERİ FAZLA'
Koronavirüs ile mücadelede kişisel hijyenden sonra, sağlıklı ve yeterli beslenmenin önemli olduğuna dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası, Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 Faaliyet Raporu verilerine dikkat çekti.

Rapora göre sayıları az olan gıda sektörü emekçilerinin, orantısız şekilde iş yüklerinin fazla olduğu kaydedildi. Açıklamada, şunlar belirtildi: "Tüm bu verilerin ışığında sayılarının bu kadar az olmasına ve iş yüklerinin bir o kadar fazla olmasına rağmen bu kadar işletmeyi denetlemek için büyük bir özveriyle çalışan gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımızın sağlığını korumak ve hastalığın yayılmasını engellemek adına yukarıdaki sorularımız büyük önem arz etmektedir."