25 Nisan 2024 Perşembe

Gezi'nin 5. yılında hayatını kaybedenler Taksim'de anıldı

Taksim Dayanışması, Gezi direnişinin 5. yılı dolayısıyla Taksim'e yürüyüş düzenledi. Fransız Konsolosluğu önünde yapılan anmada "Karanlık gider, gezi kalır" denildi.
Gezi direnişinin 5. yıl dönümü dolayısıyla Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla Makina Mühendisleri Odası önünde yüzlerce kişi biraraya geldi.
 
Eyleme Gezi'de yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz ile ağabeyi Gürkan Korkmaz, Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük, Medeni Yıldırım'ın annesi Fahriye Yıldırım, Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik, Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İl Eş Başkanı Esengül Demir, HDP milletvekili adayları, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ESP, HDK'nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.
 
"Karanlık gider, gezi kalır" yazılı pankartın taşındığı eylemde kitle Taksim Meydanı girişine yürüdü. Polis kitlenin önünü Fransız Konsolosluğu önünde kesti. Burada Taksim Dayanışması adına konuşan Mücella Yapıcı, "Tam 5 yıl önce bugünlerde Taksim Meydanı ve Gezi Parkı başta olmak üzere, yaşamımız ve yaşam alanlarımıza amansız bir şiddetle saldıranların karşısında; omuz omuza verdik…Dayanışma olduk…Umut olduk...Barış olduk…" dedi.
 
İktidarın, etik, bilim, teknik ve hukuk tanımaz tavrının, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nı yok etme konusundaki ısrarlı çabalarının, 27 Mayıs 2013 tarihinde amansız bir şiddete dönüştüğünü kaydeden Yapıcı, 31 Mayıs 2013 tarihinden itibaren, ülkenin dört bir yanına yayılarak, dünya, toplum, kent ve demokrasi tarihinde izi silinemez, yepyeni ve evrensel bir boyut kazandığını belirtti.
 
Yapıcı, "Bu onurlu direniş ve evrensel dayanışma karşısında çaresizlerin ve korkakların günden güne daha da kirlenen politikalarına, günden güne tırmandırılan şiddetine, adaletsizliğine karşı; bıkmadan usanmadan meydanlarımıza yaşam alanlarımıza sahip çıkacağımızı tekrar ettik" diye konuştu.
 
'İKTİDARIN BİR TÜRLÜ UNUTAMADIĞI KABUSU OLDU'
 
Gezi direnişinde milyonlarca kişi için güzel bir geleceğe dair umut yeşertitiğini vurgulayan Yapıcı, "İktidarlarının devamı uğruna bütün insani değerleri yok etmeye çalışan siyasi iktidarın bir türlü unutamadığı en büyük kâbusu olmayı sürdürüyor" ifadelerini kullandı.
 
70 binden fazla öğrencinin, 140'tan fazla gazetecinin, milletvekillerinin, belediye başkanlarının ve on binlerce siyasinin tutuklu olduğuna dikkat çeken Yapıcı, KHK'larla 200 bine yakın insanın ihraç edildiğini, akademinin neredeyse tamamen yok edildiği; üniversitelerin bölündüğü, fabrikaların, tersanelerin, limanlarımın satıldığı, mega projeler, enerji ve altyapı inşaatları adı altında kıyıların, ormanların, tarım alanların, derelerin talan edildiğini belirtti.
 
UMUT İKLİMİ ÜLKEYİ SARIYORSA BU DAYANIŞMANIN HAKLILIĞINDAN GÜCÜNDENDİR
 
Yapıcı konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Başta İstanbul, Diyarbakır olmak üzere ülkemizin kadim kentlerinin ve mahallelerinin, kentsel ve kırsal alanlarının yağmalandığı; onlarca gazete, televizyon ve basın organının kapatıldığı veya baskı altında yayın yaptığı; her gün canımızı yakan işçi ve kadın katliamlarının, tacizlerin, tecavüzlerin cezasız bırakılarak sıradanlaştırıldığı, demokrasiden, hukuktan, adaletten, insanlıktan, barıştan ve doğadan yana her türlü sesin giderek artan bir baskı ve şiddetle kısılmaya çalışıldığı 2018 yılının Mayıs ayında; her şeye rağmen yaşamın sesi gürleşmeye başlıyor ve bir umut iklimi ülkemizi sarıyorsa bu dayanışmamızın ve direnişimizin gücünden ve haklılığındandır."
 
"Gezi direnişi, hepimize öyle bir ruh üfledi ki; her yerimizden enerji ve yaratıcılık fışkırdı! Tüm dünyaya örnek olan bu barışçı ve yaratıcı direniş öylesine akıl almaz ve amansız şiddetle bastırılmaya çalışıldı ki; 36 canımız gözlerini yitirdi, binlercesi yaralandı, onlarca canımızı sonsuzluğa uğurladık.
 
"Gezi'den umut doğdu, dayanışma doğdu, bir arada yaşam arzusu doğdu, kardeşlik doğdu, paylaşmak doğdu. Aynı zamanda kararlılık doğdu, irade doğdu ve en önemlisi sevgi doğdu.
 
"Gezi'de doğan bütün güzelliklere gözümüz gibi bakacağız, büyüteceğiz."
 
Eylem Gezi’de yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla sona erdi.