2 Mayıs 2024 Perşembe

Gezi eyleminde polis şiddetine uğrayanlar yaşadıklarını anlattı

Gezi ayaklanmasında Ankara'da katledilen Ethem Sarısülük'ü anmak için Güvenpark'ta eylem yapmak isteyenlere yönelik polis saldırısında gözaltına alınanlar yaşadıkları polis şiddetini anlattı. Polis gözaltına aldığı Veli Saçılık'a da olmayan koluna kelepçe takmaya çalıştı.

Gezi ayaklanmasının 8'inci yılında Ethem Sarısülük'ün vurulduğu Ankara Güvenpark'ta 1 Haziran günü yapılan açıklamada, 9 kişi polis şiddeti uygulanarak gözaltına alındı. Akşam saatlerinde serbest bırakılan Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) üyesi Selim Doğan Koç, yaşadıkları polis şiddetini anlattı.

Koç, "Neden saldırdıklarını idrak edemeden biber gazı attılar. 3 polis tarafından yumruklarla yere yatırıldım, tekme ve küfürlere maruz kaldım. Ters kelepçe takıp, paramız ve telefonumuz ne varsa aldılar. Bizi gözaltı arabasına bindirdikten sonra da kelepçelerimizi sıkarak sözlü saldırıda bulundular" dedi.

Polisin suratına ve göğsüne tekme attığını aktaran Koç, şunları söyledi: "Hastanede doktor, polisler muayene odasındayken şikayetlerimi sordu. Ben de polis oradayken bir bilgi vermeyeceğimi söyledim. Polis çıktıktan sonra aldığım darbeleri gösterdim. Ama raporuma bunları işlemedi. Emniyete gittiğimizde avukatımla bu durumu paylaştım. Oraya gittiğimizde doktorun polisle işbirliği içerisinde olduğunu öğrendik. Çünkü ağır yaralamaya teşebbüs vardı ve bunu doktor görmezden geldi. Uygulamalar keyfi olarak sürdü."

Koç, yaşanan baskı ve eşitsizliklere karşı "birleşik mücadele" çağrısı yaparak, "Mücadelemiz tüm halkların mücadelesidir. Demokratik hak ve taleplerimiz üzerinden mücadelemizi yükselteceğiz" dedi.

BİBER GAZLI SALDIRI
Karala üyesi Mahmut Demir ise, gözaltına alındığı sırada gözüne biber gazı sıkıldığını ve yere yatırıldığını anlattı. Uzun süre göremediğini kaydeden Demir, "Küfredip, vurarak gözaltı aracının içerisine attılar. Hastaneye götürdüklerinde darp raporu aldık. 3 kişiyi aramak için bir orduyla geldiler. Direndiğimizi gördüklerinde arama yapmaktan vazgeçtiler. İfade için emniyete götürdüklerinde ifade vermeyeceğimizi belirttik çünkü biz bir suç işlemedik" ifadelerini kullandı.

"Devlet zihniyeti değişmiyor, varlığını işkence üzerine kurmuş" diyen Demir, şöyle devam etti: "Bunu Gezi'de fazlasıyla gördük. Gezi'deki insanların direnişinin devam etmemesi için şu an en ufak bir eyleme saldırıyorlar. İnsanlar sokağa çıkmasın, haklarını aramasın, özgürlük istemesin istiyorlar. Direnmeye devam edeceğiz. Çünkü biz direnmediğimiz sürece bunun katbekat daha fazlasını yaşayacağız. Tek çıkar yolumuz örgütlü mücadele" diye belirtti.

SAÇILIK'IN OLMAYAN KOLUNA KELEPÇE TAKMAK İSTEDİLER
Ethem Sarısıülük anmasında gözaltına alınan HDP MYK üyesi Veli Saçılık, polisten şiddet gördüğünü ve olmayan koluna kelepçe takılmak istendiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Saçılık, "Gezi anmasına polis sebepsiz, uyarısız saldırdı. Islak zemine yatırıp kafamı yumrukladı, olmayan kolumu kelepçe takılsın diye uzatmadığım için tekmeledi. Diğer 8 kişiye de benzer muamele yapıldı. Gözaltı arabasında 'siz iyilikten anlamıyorsunuz' dediler" ifadelerine yer verdi.