29 Mart 2024 Cuma

Gergerlioğlu: Hapishaneler derhal boşaltılmalı

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, İnfaz Yasası'nın adil, eşit ve ayrımsız olması gerektiğini belirtti, risk grubunda olan hasta tutsaklar, yaşlılar ve çocuklarıyla birlikte tutuklu olan kadın tutsakların tahliye edilmesini istedi.

Koronavirüs salgınının yayılmasıyla birlikte, hapishaneler büyük risk altında. Mevcut koşullarda dahi sağlık başta olmak tüm hakları gasp edilen tutsaklar tehlike altında.

Virüsün görüldüğü bir çok ülkede kısmi ve genel olarak hapishaneler boşaltıldı ancak tüm çağrılara rağmen AKP iktidarı bu konuda adım atmadı. Kamuoyunun baskısı üzerine yeniden gündeme getirilen İnfaz Yasasında ise dar tutularak, politik tutsaklar kapsam dışı bırakıldı. Hasta tutsaklar bir kez daha görmezden gelindi.

Bu tartışmalar sürerken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, Ankara Sincan Hapishanesi'nde bulunan 70 yaşındaki bir tutukluda koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.

'VİRÜS MÜSPET ÇIKMAZ ÇÜNKÜ HASTANEYE GÖTÜRÜLMÜYORLAR'
ETHA'ya konuşan Gergerlioğlu, bilgiyi hapishane ziyaretine giden bir avukattan aldığını aktardı. "Elimizde resmi bir belge yok ancak gardiyanlar tutukluda koronavirüs olduğunu teyit etmiş. Zaten hapishane müdürü de konuyu bakanlığa aktarmış" diyen Gergerlioğlu, bir çok hapishaneden bu yönde haberler geldiğini dile getirdi. Gergerlioğlu, "Adalet Bakanı, 'virüs müsbet çıkmıyor' diyor elbet çıkmaz çünkü hastaneye götürülmüyorlar ki. Bir çok hasta karantinada kalsın diye ayrı koğuşa alınıyor. Çok fazla revire, hastaneye götürülmek istenmiyor. İçeride yüksek ateş, hastalık geçiren insanlar var" dedi.

Koronavirüs salgını gündeme geldiğinde Gergerlioğlu, İnfaz Yasası için çağrı yapan ilk isimdi. Ancak bir an evvel gelmesi istenen İnfaz Yasası'nın adil, eşit ve ayrımsız olması gerektiğinin altını çizen Gergerlioğlu, "Cezaevleri boşaltılmalı. Sağlık bakanlığı ön planda olan risk grubununun yaşlılar olduğunu açıkladı. Dün akşam hastaneye kaldırılan kişi 70 yaşında ve adli koğuştaydı. Adli, siyasi ayırt etmeksizin eşit, adil bir İnfaz Yasası ve Yargı Paketi, çıkarılmalı" ifadelerini kullandı.

'AÇIK GÖRÜŞLERLE BİRLİKTE BÜYÜK BİR SALGIN GELECEK İÇERİ'
Öte yandan hasta ve yaşlı tutsakların yanısıra hapishanelerde çocuklarıyla birlikte tutuklu olan kadınların ve çocukların durumuna dikkat çeken Gergerlioğlu, şöyle devam etti: "Çocuklar dört duvar arasında kalamıyor. Teyze, dayı, akrabaları gelip alıyor, geri getiriyor. Bu şekilde geçişler olacak. Açık, kapalı görüş yasağı getirildi ama içeride mahkum olan bebekler var. Çocuklar bir müddet dayanabilir içeride. Mahsur kalan bebekler var iki haftadır. Geçen gün bir tutsak yakını arada, kızının çocuğunu yani torununu alamamış. Böyle durumlar var. Şimdi görüş yasağı ver peki ya sonra ne olacak? Mecbur açacaksınız açık görüşleri ve büyük bir salgın gelecek içeri. Çocuklar geçiş yapıyor, yapmamaları mümkün değil. Hapishanedeki çocukların durumu zaten çok üzücü, herşeyden mahrumlar. Bakın yaşlarının altında bir geriliğe sahipler, zaten psikilojisi sağlam çocuk yok içeride."

'HAPİSHANE DIŞINDA KALAN TUTSAK ÇOCUKLARIN DURUMU GÖRMEZDEN GELİNİYOR'
Hapishanede kalan çocukların yanı sıra anne, babası tutuklu olduğu için akrabalarının yanında kalmak zorunda kalan çocukların durumunun görmezden gelindiğinin altını çizen Gergerlioğlu, hasta dedesi ile yaşamak zorunda kalan 5 ya da 6 yaşında bir çocuğun bakımının yetersizliğine vurgu yaptı. Gergerliloğlu, "Hapishane dışındaki tutsak yakını çocukların sıkıntıları buzdağının görünmeyen kısmı. Bu çocuklar hapishane dışında annesiz, babasız bakımsız kalan çocuklar. Bu yüzden annelerin de çıkması lazım" dedi.

Bakanlığın amatör yöntemlerle sağlık konusunda yaşanan tehlikeleri dizginlemeye çalıştığını ifade eden Gergerlioğlu, "İki, üç haftadır sürekli İnfaz Yasası gelsin diyoruz. Akılları sonunda başlarına geldi, ilk söylediğimiz anda harekete geçseler daha iyi olacaktı. Cezaevlerinin durumunu çok iyi biliyor ve yakından takip ediyoruz. Büyük bir tehlikenin olduğunu gördüğüm için çağrı yaptım ama bakınız yasak gelmiş. Siyasi partiler arasında tartışıyor yasayı ama 31 Mart'a ertelendi komisyon toplantısı. Bir yasa düzenlemesi olsa çocukların çoğu çıkamayacak, hangi vicdan bunu kabu eder" diye konuştu.

Gergerlioğlu, insani durumlara siyasi müdahele yapıldığının altını çizdi ve başta yaşlı, hasta, çocuklu anneler olmak üzere derhal hapishanelerin boşaltılmasını istedi.