19 Nisan 2024 Cuma

Gergerlioğlu, çıplak arama işkencesinin belgesini yayınladı

AKP'lilerin üstünü örtmeye çalıştığı çıplak arama işkencesine ilişkin yeni belgeler ortaya çıktı. HDP Milletvekili Gergerlioğlu'nun gündeme getirdiği Uşak'ta üniversitesi öğrencisi kadınlara yönelik çıplak arama işkencesine ilişkin suç duyurusu belgeleri ortaya çıktı. Kadınlar bu belgelerde yaşadıklarını ayrıntıları ile anlatıyor.

Uşak'ta 31 Ağustos 2020 tarihinde gözaltına alınan üniversite öğrencisi genç kadınlara çıplak arama işkencesi yapıldığını gündeme getiren HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, dün akşam saatlerinde işkencenin anlatıldığı suç duyurusu belgelerini paylaştı.

Üniversite öğrencisi genç kadınlara Uşak Emniyetinde çıplak arama işkencesi yapıldığını duyuran Gergerlioğlu, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin başta olmak üzere çok sayıda AKP'linin linç saldırısına maruz kalmıştı.

Gergerlioğlu'nun gözaltı ve hapishanelerde yaşanan işkenceleri açığa çıkarmasından büyük rahatsızlık duyan iktidar, yasadışı bir yargılama süreci yürüterek, vekilliğini düşürmek için hakkında verilen cezayı Yargıtay'da alelacele onaylatmıştı.

"Susmayacağım" açıklamasında bulunan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Uşak'taki çıplak arama işkencesinin anlatıldığı suç duyurusu belgesini paylaştı. AKP Grup Başkanvekli Özlem Zengin'e de yanıt veren HDP Milletvekili Gergerlioğlu paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Ve işte belgesi!!! Uşak'taki öğrencilerin suç duyurusu! 'İnanamıyorum' dedi, 'onurlu kadın 1 yıl beklemezdi' dedi! Ama kral çıplak, bana ne kadar iftira edilse de var! Gerçeği örtmek nafile çaba. Çıplak arama var. Söylediğimizden daha fazlasını yaşamış öğrenci!!!"

Avukat Seçkin Keskin 31 Ağustos 2020 tarihinde gözaltına alınan müvekkilinin Uşak Emniyet Müdürlüğü KOM Şubeye götürüldüğünde kıdemli olduğu düşünülen bir polis tarafından "Hata yaptınız. Devlete yanlış yaparsanız buradan çıkamazsınız" sözleriyle tehdit edildiklerini aktardı.

BOŞ ODADA ÇIPLAK ARAMA İŞKENCESİ
Müvekkili ve gözaltındaki kadınların üst araması için boş bir odaya alındığı bilgisini paylaşan avukat Keskin, "Önce tişörtünü ve üst iç çamaşırını çıkaran müvekkil önünü ve arkasını döndükten sonra tişörtünü giymiştir. Akabinde, alt kısımda bulunan kıyafetlerini de çıkartması söylenmiştir. Müvekkil 'İzmir'de altımı çıkartmamışlardı' dediğinde bağırarak 'çıkaracaksın' denilmiştir. Müvekkil korkarak ve utanarak pantolonu ile birlikte alt iç çamaşırını çıkarmak zorunda kalmıştır. Tekrar öne ve arkaya döndürüldükten sonra otur kalk yaptırılmış ve hızlıca giyinmesi emredilmiştir. Müvekkil ağlayarak üzerini giyinmiş ve üçer kişilik gruplar halinde nezarete konulmuştur" anlatımlarına yer verdi.

TEHDİT VE ŞANTAJLA İFADE ALMAYA ÇALIŞILDI
Gözaltındaki müvekkilinden yanında avukatı bulunmadan, tehdit ve şantajla 'mülakat' adı altında sorgulanarak ifade alınmak istendiğine dikkat çeken avukat Seçkin Keskin yaşananları şu şekilde aktardı: "Müvekkil kısa bir süre sonra nezaretten alınmış ve bir odaya götürülmüştür. 5 erkek polisin bulunduğu odaya alınan müvekkil burada 'mülakat' adı altında yanında avukatı bulunmaksızın sorgulanmıştır. Odada bulunan polis memurları müvekkilime 'isim verirsen çıkarsın, ailen de dışarıda seni onlara teslim ederiz, isim vermezsen hem sana hem da ailene zarar veririz, hatta savcıyı ararız uslu durmadığını söyleriz' şeklinde tehdit ve şantajlarla müvekkilin üstüne gitmişlerdir. Bununla da yetinmeyip müvekkile 'fotoğrafların elimizde, her şeyi biliyoruz seni takip de ettik' diyerek usulsüz ve kanuna aykırı olarak müvekkilimden bilgi almaya çalışmışlardır. Müvekkilim, avukatı olarak bizler yanında olmadan bir şey söylemek istemiyorum dediğinde 'avukatın filan yok lan, konuş yoksa kötü olur' şeklinde müvekkili tehdit etmişler."

REGLİ OLAN KADIN ÖĞRENCİLERE PED VERİLMEDİ
Üniversite öğrencisi müvekkilinin gözaltı süresince çeşitli işkencelere maruz kaldığını, psikolojik baskı uygulandığını kaydeden avukat Seçkin Keskin, tuvalete götürülmediklerini, regl olduğu halde çantasında bulunan pedin 'ped yasak' denilerek verilmediğini ifade etti.

YASADIŞI ŞEKİLDE 1 GÜN FAZLA GÖZALTINDA TUTULDULAR
Dört gün olan gözaltı süresi uzatılmadan müvekkilinin yasadışı bir şekilde 5 gün gözaltında tutulduğu bilgisini paylaşan avukat Keskin suç duyurusunda şu ifadelere yer verdi: "Özetle, savcılığınızca tespit edilecek şüphelilerin, görevlerinin gereklerine aykırı davranarak, müvekkilin üstünde bulunan kıyafetleri tamamen çıkartmasını sağlaması, mülakat adı altında erkek polisler tarafından tek başına sorguya alınması ve türlü şekillerde tehdit ve şantaja uğraması, temel gereksinimleri dahi verilmeden günlerce gözaltında tutulması ve nihayet hakkında verilen gözaltı süresi dolmasına rağmen gözaltında tutulması hususları birlikte değerlendirilerek işbu suç duyurusunu yapma zorunluluğu hasıl olmuştur."