28 Mart 2024 Perşembe

Genel-İş, Kılıçdaroğlu'nu protesto eden işçi temsilcilerini görevden aldı

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, CHP'ye söz söyletmeme tutumunu sürdürüyor. Ek zam talebiyle eylemlerini sürdüren Çiğli Belediyesi işçilerinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu İzmir'de katıldığı temel atma töreninde protesto etmesinin ardından üç işçi temsilcisi sendika tarafından görevden alındı.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikasının toplu sözleşme sürecinde CHP'li belediyelerin çıkarlarını gözerek işçileri satması ve buna karşı çıkan işçi temsilcilerini görevden alması pratiğine bir yenisi eklendi. Bu kez Çiğli Belediyesi'nde çalışan işçi temsilcileri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı temel atma töreninde eylem yaptıkları gerekçesiyle görevden alındı.

Çiğli Belediyesi işçileri bir süredir ek zam talebiyle eylemlerini sürdürüyor. Geçen yıl Nisan ayında imzalanan toplu sözleşmede verilen zammın eridiğine işaret eden işçiler, enflasyon oranı dikkate alınarak ek zam talebinde bulundu. İşçiler ek zam talebini, Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Halk Konut projesi kapsamında temel atma törenine de taşıdı. Kılıçdaroğlu, temel atma töreninin ardından alandan ayrılırken işçiler arabasının önünü kesti, sloganlar attı, taleplerini dile getirdi.

İŞÇİ SINIFI BİLİNCİNDEN UZAKMIŞ!
İşçilerin ek zam talebini büyütmesi gereken üyesi oldukları DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, CHP'ye sahip çıktı, işçileri ve temsilcilerini hedef aldı. Sendika genel merkez yönetimi, Kılıçdaroğlu'na seslerini duyurmaya çalışan üç işçi temsilcisini görevden aldığını açıkladı.

Genel-İş yönetimi tarafından yapılan, işçi sınıfına ihanet vesikası olan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Çiğli Belediyesi şirketinde çalışan çok az sayıdaki Genel-İş temsilcisi ve üyesi işçilerin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu temel atma töreninde gerçekleştirdikleri eylemi kabul etmediğimizi; yapılan eylemin ne usul ne de esas bakımından Genel-İş Sendikasının usullerine de esaslarına da uymadığının da altını çizmek isteriz. Bu eylem ne işçi sınıfı eylemidir ne de DİSK/Genel-İş'i temsil eden bir eylemdir. Yaşadığımız dönemin zorlu siyasal koşullarında gerçekleştirilen tutarsız ve sendikal disiplinden, işçi sınıfı bilincinden uzak bir eylemdir."

Eylemi, "sendikanın demokratik ve kurumsal işleyişinde yeri olmayan" bir eylem olarak tanımlayan Genel-İş, eylemi gerçekleştiren temsilcilerin görevden alınmasını, sendika tüzüğü ve kurumsal işleyişine dayandırma pervasızlığında bulundu.

'İMAMOĞLU'NUN GÖREVDEN ALINMASIYLA NE FARKI VAR'
Genel-İş Sendikasının işçi temsilcilerini görevden almasına tepki gösteren işçiler, Çiğli Belediyesi önünde eylem yaptı. İşçilerin seçtiği temsilcileri ancak işçilerin görevden alabileceğini vurgulayan işçiler, "Seçilmiş İmamoğlu'nun görevden alınmasının seçilmiş işçi temsilcisini görevden almaktan ne farkı var" diye sorarak zihniyetin AKP-MHP iktidarından farklı olmadığına dikkat çekti.

Ek zam talebini bir kez daha dile getiren Çiğli Belediyesi işçileri, işçi temsilcilerinin görevlerini iade edilmesini istedi.