2 Mayıs 2024 Perşembe

Genel-İş: Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, dokunamazsınız.

AKP iktidarı tarafından işçilerin kıdem tazminatının gasp etme girişimlerine ilişkin açıklama yapan Genel-İş Genel başkanı Remzi Çalışkan, "Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, dokunamazsınız" dedi.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, kıdem tazminatının gasp etme girişimlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin açıklamalar AKP iktidarı tarafından düzenli aralıklarla ısıtılıp gündeme getirildiğini ifade eden Çalışkan, "Buna ilişkin açıklamayı son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan istihdam paketi adında yeni bir çalışmaya başladıklarını belirterek yaptı. 'Tamamlayıcı Emeklilik' adı altında kıdem tazminatı fonu ile entegre edilmiş zorunlu bireysel emekliliğin yeni versiyonunu gündeme getirdi" dedi.

İktidar tarafından bugüne kadar açıklanan her yeni istihdam paketi işçi sınıfının kazanılmış haklarını gasp etmeye dönük olduğunu belirten Çalışkan, açıklanan her paket sonrası işçi sınıfının ekmeğinin daha çok küçüldüğü kaydedildi.

Kıdem tazminatı, işçinin işten ayrılmasının ya da çıkarılmasının yaratacağı gelir kaybına karşı bir tazmin aracı olmasının yanı sıra patronların, işçileri keyfi bir şekilde işten atmalarını engelleyici ve koruyucu bir işleve sahip. Bu yüzden iktidarın hedefine kıdem tazminatını koyduğunun altını çiken Çalışkan, "Amaç; kamusal emeklilik sistemi parçalanacak, iş güvencemiz olan kıdem tazminatı fona dönüştürülecek ve böylelikle işçiler işverenler tarafından kolayca işlerinden edilecek" dedi.

Yine Erdoğan'ın aynı açıklamasında ücretsiz izin uygulamasının uzatılarak işçiler açlık ücreti olan günlük 39 TL'lik ödeneğe mahkûm edildiğini vurgulayan Çalışkan, "Anlaşılan o ki işçi sınıfı sadece koronavirüs salgınıyla değil aynı zamanda neo-liberal salgınla da mücadele etmeye devam edecek. Kapitalist dünyada neo-liberal politikalar bir bir çökerken ne yazık ki iktidar bu işe yaramaz tükenmiş politikaları sürdürmekte ve salgının yarattığı ekonomik yükü işçi sınıfına yıkmakta kararlı" dedi.

Çalışkan, "Oysa artık insanlığın ihtiyacı bu köhnemiş neo-liberal politikalar değil sağlık temelli, yaşam temelli emekçileri koruyacak politikalardır. Gördük ki salgın karşısında ne para ne pul işe yarıyor; emek ve bilim insanlığın ve tüm canlıların kurtuluşu için tek dayanağımız" diye belirtti.

Çalışkan kıdem tazminatına ilişkin taleplerini şöyle sıradı:
Kıdem tazminatı tüm işçiler için, çalışma yılı şartı olmaksızın kullanılabilen bir hak olmalıdır.
Kıdem tazminatı, her türlü işten ayrılma durumunda işverenler tarafından ödenen ve ödenmemesi durumunda devlet tarafından güvence altına alınan bir hak olarak yeniden düzenlenmelidir.
İşyerinin iflas etmesi ve icra durumunda işçi alacakları öncelikli olmalıdır.
İşveren için bir koruma olan kıdem tazminatı tavan uygulaması kaldırılmalıdır. Kıdem tazminatı işçilerin aylık kazançları üzerinden hesaplanmalıdır.
Ücretsiz izin uygulamasına da son verilmeli, gelir güvenceli işten çıkarma yasağı uygulanmalıdır.