3 Mayıs 2024 Cuma

Gençlik Örgütleri'nden 27 Eylül'de Beyazıt'ta eylem: Hakkımızı alacağız

Gençlik Örgütleri, Fatih'te yaptıkları bildiri dağıtımıyla KYK yurtlarının yetersizliği ve gün geçtikçe artan ev kiralarına karşı mücadele edeceklerini kaydetti. 27 Eylül'de Beyazıt'ta eylem yapacaklarını duyuran Gençlik Örgütleri, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

İstanbul Fatih İlçesinde bulunan Kocamustafapaşa semtinde Gençlik Örgütleri, bildiri dağıtarak halkı yoksullaştıranlara karşı sokaklarda olmaya devam edeceklerini ve barınma haklarını alacaklarını vurguladı.

Artan kiralar, devlet yurtlarının yetersizliği, tarikat/cemaat yurtlarına mecbur bırakılmalarına karşı üniversite öğrencilerinin başlattığı direniş sürüyor. Gençlik Örgütleri de bildiri dağıtımı sırasında halka yönelik konuşmalarında, şu ifadeleri  kullandı: "Bizler kampüsleri doldurmanın, orada kuracağımız hayatın, üretim alanlarımızın hayallerini kurarken pandemiyle birlikte derinleşen ekonomik krizin faturası omuzlarımıza yüklendi. Yetersiz yurt kapasiteleri, yurt fiyatlarının pahalılığı, nefes alacak alanı olmayan evlere istenen yüksek kiralar, yurt odalarının sağlıksız ve niteliksiz koşulları, eğer barınabilecek kadar şanslıysak bile beslenememenin ve özgürce yaşayamamanın verdiği ağırlık" diye belirtti.

27 Eylül günü Beyazıt Meydanı'nda, taleplerinin kabul edilmesi için eylem yapacaklarını duyuran Gençlik Örgütleri, birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Gençlik Örgütleri, taleplerini ise şöyle sıraladı: 
"Dört duvarı ve bir çatısı var diye ‘ev' denilen yerlere fahiş kira ücretleri istendiğine tanık oluyoruz. Derhal, kira üst sınırı belirlenmelidir.
Enflasyon ve yurt, kira, yemekhane ücretlerine uygulanan zam dikkate alınarak KYK bursları bir öğrencinin temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde artırılmalıdır.
Bu süreçte yüzlerce öğrencinin KYK yurtlarına yerleşemediğine tanık olduk. Bölgelerdeki öğrenci sayısı ve yurt sayısı dikkate alınarak KYK yurt kapasiteleri arttırılmalıdır.
Yurtlar, öğrencilerin rahat, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşayabileceği şekilde organize edilmeli; yurtların niteliği arttırılmalıdır.
Öğrencilerin ev bulabilmesi, evin ihtiyaçlarını giderebilmesi olanaksızdır, öğrenci evleri desteklenmelidir."