18 Mayıs 2024 Cumartesi

Gençlik örgütleri: Filistin'in yanında, Denizlerin yolunda

Ölümsüzlüklerinin 52. yılında Denizleri anmak için Taksim AKM'den Dolmabahçe'ye yürüyen gençlik örgütleri, "Bugün geleceğimizi çalan, emeğimizi sömüren, yaşamlarımızı gasp eden, depremde, savaşta, işte, okulda, sokakta ölüme sürükleyen bu sisteme karşı Denizlerin yolunda yürüyecek, geleceğimiz ve özgürlüğümüz için mücadeleyi büyüteceğiz" dedi.

Gençlik örgütleri, devrimci önderler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişinin 52. yıl dönümünde Taksim'de bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nden Dolmabahçe'ye yürüdü.

"Emperyalizme ve faşizme karşı Denizlerin yolundayız" pankartı açılan yürüyüşte, "Denizler yürekte, özgürlük direnişte", "Devrimciler ölür, devrimler sürer", "Mahir ve Denizlerin yolundayız, Taksim 1 Mayıs'ı için ayaktayız", "Bitti diyenleri yanıltacağız, özgürlüğü kazanacağız" dövizleri taşındı.

Yürüyüş boyunca, "Gençlik sokakta, Denizlerin yolunda", "Biji berxwedana ciwana", "Her yer Taksim her yer direniş", "Filistin'in yanında, Denizlerin yolunda", "Faşizme karşı omuz omuza", "Nehirden denize, özgür Filistin" sloganları atıldı.

Yürüyüş boyunca, siyonist İsrail'in Filistin'de, Türk devletinin Rojava'da sürdürdüğü işgal ve soykırım politikalarına karşı Denizlerin yolundan yürünerek ezilen halkların mücadelesinin yükseltileceği vurgulandı. Taksim iradesi gösteren devrimcilerin tutuklanmasına da tepki gösterilen yürüyüşte, hiçbir gözaltı, tutuklama ve baskının Denizlerin mirasını sürdürmeyi engelleyemeyeceğinin altı çizildi.

Yürüyüşte, Gündoğdu Marşı da hep bir ağızdan söylendi.

SOYAL: REFORMİZE MEYDAN OKUYARAK BİR ÇIKIŞA İMZA ATTILAR
Dolmabahçe'de son bulan yürüyüşün ardından basın açıklaması okundu. Ortak basın metnini okuyan Diyar Soyal, Denizlerin ölümsüzlüğünün 52. yılında onların 6. Filoyu denize döktüğü Dolmabahçe'de olduklarını söyledi.

"Dönemin siyasal ve toplumsal ayaklanmalarının içerisinde reformizme meydan okuyarak sistem sınırlarını aşan politik, örgütsel bir çıkışa imza atan THKO kurucu önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamıyla durdurulmak önü kesilmek istenen devrimci mücadelenin, onlar katledilerek bitirilemediğini gördüğümüz yarım asırlık bir zaman diliminin ardından onları anmanın kararlılığını taşıyoruz" diyen Soyal, toprak işgallerinden 15-16 Haziran'a; halka dönük her saldırıda kampüslerden sokağa taşan bir mücadele mirasını sahiplendiklerini söyledi.

'FİLİSTİN'DE SAVAŞAN DENİZLERİN YOLDAŞI OLMANIN ONURUNU TAŞIYORUZ'
Filistin, Karabağ, Kürdistan ve Ukrayna'da sürdürülen işgal saldırılarına dur dediklerini belirten Soyal, "İsrail devletinin işbirlikçi emperyalist güçlerle birlikte Filistin'e yönelik işgal ve soykırım politiklarına direnirken, Filistin'de savaşan, Filistin halkının deneyimlerinden öğrenerek yol açan Denizlerin yoldaşı olmanın onurunu taşıyoruz. Bugün devletin Kürt ulusuna yönelik imha, soykırım politikalarına, şovenizme karşı mücadele ederken son sözleri 'Yaşasın Türk ve Kürt halklarının Bağımsızlık Mücadelesi!' olan yoldaşlarımızın birleşik mücadele çağrısını büyütüyoruz" ifadelerini kullandı.

'HAKLI VE MEŞRU MÜCADELEMİZ ASLA GERİ ADIM ATMAZ'
1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek için barikatlarda dövüşen tüm devrimcilerin Denizlerin tarihsel mirasına dayanarak hareket ettiğini vurgulayan Soyal, "Bugün faşizmin yasaklarına rağmen meydanları zapt etme irademizi onların Taksim Meydanından Dolmabahçe'ye akın ederken taşıdıkları kararlıktan alıyoruz. 1 Mayıs'ta Taksim Meydanına yürümek isteyen yoldaşlarımızı barikatları aşmak istedikleri için tutuklayanlar çok açık bilmelidir ki; haklı ve meşru mücadelemiz devletin hiçbir saldırısı karşısında geri adım atacak değildir" dedi.

Hiçbir baskı ve zor karşısında Denizlerin yolunda yürümekten vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Soyal, şöyle devam etti: "Bugün geleceğimizi çalan, emeğimizi sömüren, yaşamlarımızı gasp eden, depremde, savaşta, işte, okulda, sokakta ölüme sürükleyen bu sisteme karşı Denizlerin yolunda yürüyecek, geleceğimiz ve özgürlüğümüz için mücadeleyi büyüteceğiz! Onların yürüyüşünü devrimle taçlandırana dek yollarında izlerini takip etmeye devam edeceğiz."

Eylem sloganlarla son buldu.

Gençlik örgütleri ayrıca Denizleri anmak için Beyazıt Meydanında bir eylem düzenledi.