2 Mayıs 2024 Perşembe

Gençlik örgütleri: Faşizmi dağıtacak güç gençlik

SGDF, YDG, SÖH, DÖB ve DEV-GÜÇ, "Mayıs?ın kızıllığında ?71 ruhuyla faşizme karşı devrimci gençlik mücadelesini büyütüyoruz" şiarıyla panel düzenledi. "Faşizmi dağıtacak güç gençlikte" diyerek, gençliğin örgütlenmesinin önemine dikkat çekti, bunun için mücadele edeceklerini vurguladı.
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Yeni Demokrat Gençlik (YDG), Sosyalist Öğrenci Hareketi (SÖH), Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) ve DEV-GÜÇ ve  “Mayıs’ın kızıllığında ‘71 ruhuyla faşizme karşı devrimci gençlik mücadelesini büyütüyoruz” şiarıyla Divriği Kültür Merkezi’nde panel düzenledi.
 
Saygı duruşunun ardından açılış konuşmasının ardından DÖB Üyesi Esra Yeşilova yaptı. Ekonomik ve siyasi krize dikkat çekti, ençok gençliğin krizden etkilendiğini söyledi. Yeşilova, okulu bırakan binlerce öğrencinin, ucuz iş gücü olarak çalıştığını kaydetti. Yeşilova, "Ülkemizde yaşanan yoksulluğun, açlığın, işsizliğin doğrudan sorumlusu ve yaratıcısı olan sermaye sınıfı gençliği en temel haklarından, bilimsel-eşit-parasız-anadilde eğitim, iş güvencesi ve gelecekten mahrum bırakmaktadır" dedi. 
 
‘DEVRİMCİ GENÇLİK MÜCADELESİNİ İLERİ TAŞIMAK SORUMLULUĞUMUZ’
 
Hapishanelerde süren açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çeken Yeşilova, şunları söyledi: "Geniş halk yığınlarının ve özelde de gençliğin sisteme karşı duyduğu öfkenin mayalandığı, çelişkilerin derinleştiği, dünya genelinde isyan dalgasının büyüdüğü bir süreçte Mayıs ayını karşıladık. Sisteme karşı gelişen politik-siyasal mücadeleleri birleştirerek siyasal iktidarın fethedilmesi mücadelesine dönüştürülmesi '71 devrimcilerinin stratejik hedefiydi. '71 devrimciliğini kendisine rehber edinen devrimci gençlik, bugün coğrafyamızda sisteme karşı yaşanan bütün itirazları siyasal iktidar odaklı mücadeleye akın etmelidir, edecektir. Düzen içi siyaset anlayışına karşı ayrışmayı açığa çıkaran Mahir Çayan, Deniz Gezmiş ve İbrahim Kaypakkaya nezdinde gerçekleşen '71 Devrimci Kopuşu'nun takipçisi olan devrimci gençliğin bugün bu deneyimler ışığında mücadele hattını örmesi ve devrimci gençlik mücadelesini bir adım ileriye taşıması bizlerin tarihsel sorumluluğudur."
 
‘71 KOPUŞU KIZIL RENGİN ŞAFAĞI’
 
Ardından, panelin ilk konuşmasını yazar Temel Demirer yaptı. 71 devrimci kopuşunun “Kemalizmden kopuşun ve Kürt sorunun ele alınmasında” ilk adım olduğunu söyeyen Demirer, “71 kopuşunun tek anlamı kızıl rengin şafağıdır, kopuşta hernepeş’le idama giden Deniz, Kızıldere’de Mahir, sır vermeyen İbo, 4’ler gelmelidir akla” dedi.
 
DEV-GÜÇ üyesi Hüseyin Yıldırım, kapitalist sistemin kendi krizinde eridiğini belirtti. Devletin ezilenlere karşı baskı araçlarını yenilediğini kaydeden Yıldırım, halkların AKP’nin izlediği ırkçı gerici siyasete karşı kendi mücadelesini geliştirdiğini söyledi. Yıldırım, örgütlenmenin önemine işaret etti.
 
‘MİRASIMIZ MÜCADELEYİ ŞART KOŞUYOR’
 
DGB üyesi Elif Üçerli, gençliğin anti emperyalist mücadeledeki yerine işaret etti, şimdi de AKP’ye karşı mücadelede özne olması gerektiğini söyledi. Üçerli, 68’de Dolmabahçe’de yakılan anti faşist hareketin ateşinin, bugünlere Gezi direnişi ile taşındığını kaydetti, “Mücadelemizle AKP’yi yeneceğiz” dedi.
 
‘ROJAVA GENÇLİK MÜCADELESİNİN ÇİZGİSİ’
 
DÖB üyesi Muhammed Hizmetçi, gençliğin sosyalist dünyanın parlamenter sistemle kurulmayacağının farkında olduğunu belirterek, “Gezi kendi dinamikleriyle harekete geçti, Rojava anti faşist mücadelede gençliğin çizgisini ortaya koydu, biz bu dinamiklerle beraber yarın büyük eylemler gerçekleştirmek için çalışmalıyız” dedi.
 
‘FAŞİZMİ DAĞITACAK GÜÇ GENÇLİKTE’
 
İkinci oturumda SGDF üyesi Özge Doğan, konuştu. Faşizmin bu topraklarda asırlardır kurumsallaştığını belirtten Doğan, “Halfeti’de, açlık grevindeki çocuklarına destek için hapishane önlerinde eylemde olan beyaz tülbentli annelere yapılanlar faşizmindir. Suruç, Amed ve Ankara katliamları faşizmin yükselişinin hiçbir zaman duraksamadığının kanıtıdır” dedi. Doğan, faşizme karşı sokakta verilecek mücadelenin önemli olduğunu kaydetti, bu gücün gençlikte olduğunu vurguladı.
 
SÖH ve YDG temsilcileri ise gençliği kuşatan örgütsüz ideolojiye karşı özgürlüğün, örgütlü mücadeleden geçtiğinin altını çizdi.
 
Panelin ardan  Deniz Gezmişleri anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı ve Grup İsyan Ateşi müzik dinletisi verdi.