27 Mayıs 2024 Pazartesi

Gençlik Örgütleri: Emperyalist savaşa direneceğiz

Dolmabahçe'de eylem yapan Gençlik Örgütleri, 68 kuşağının mirasıyla emperyalizme karşı mücadeleyi yürüttüklerini kaydetti. Gençlik örgütleri, emperyalizme ve yerli işbirliklerine direnişi sürdüreceklerin belirtti. 

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Devrimci Gençlik Birliği, Devrimci Öğrenci Birliği, Gençlik Komünleri, Öğrenci İnisiyatifi, Yeni Demokrat Gençlik, Dev-Güç, Gençlik Hareketi Koordinasyonu, Kaldıraç Üniversite, Üniversite Kadın Meclisleri. İstanbul Boğazı'ndan bugün ve yarın geçecek olan Amerikan savaş gemilerini protesto etmek için Dolmabahçe'de bir araya geldi. "Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo'yu unutmayın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Bizler Deniz'lerin, Mahir'lerin, İbo'ların, Mazlum'ların yolundan yürüyoruz. Bu meydanda 6. Filo'yu deniz döktüğümüzü unutmayın! Yankee Go Home!" denildi. 

Basın metnini okuyan Mert Soydan, "Emperyalist savaşın yoğunlaştığı bölgelerden Ukrayna ve Kırım'da gerginliğin artmasına paralel emperyalistler cümle aleme karşı bir güç gösterisine girişmiştir. Rusya ile Ukrayna arasında Donbass bölgesi üzerinden gerilimin tırmandığı, çatışmaların arttığı bir dönemde, ABD Ukrayna'ya destek için Karadeniz'e savaş gemileri gönderiyor. ABD'ye ait 2 savaş gemisinin Türkiye Boğazlarından Karadeniz'e çıkışı için Türkiye'ye diplomatik bildirimde bulunduğu öğrenilirken gemilerin 4 Mayıs'a kadar Karadeniz'de kalacağı bildirildi" dedi. 

"68 Gençlik Hareketi'nin de en önemli karakterlerinden olan anti-emperyalist mücadele, coğrafyamızda devrimci gençliğin yarattığı berrak bir bilinç ve eylem çizgisiyle karşılık bulmuştur" diyen Soydan, "ABD emperyalizminin 6. Filo'su Dolmabahçe'ye demirlediğinde gençlik, 'Yankee go home!' diyerek Dolmabahçe'ye akmış Amerikan askerleri kaçacak fırsat bulamadan denize dökülmüştü. Yine Vietnam kasabı olarak bilinen ve Kasım 1968'de ABD'nin Türkiye büyükelçisi olarak Türkiye'ye gelen Robert Kommer'in aracı ziyaret ettiği ODTÜ'de yakılmıştı. Bu iki örnek de gençliğin emperyalist savaşa karşı nasıl net bir tutum aldığını göstermesi bakımından semboldür" ifadelerini kullandı. 

Soydan, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı bugün de mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. 

Eylem; "Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo'yu unutmayın!", "Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!", "Yankee go home!" ve "Tanklara karşı taş! Direne direne kazanacağız!" sloganlarıyla sona erdi.