2 Mayıs 2024 Perşembe

Genç iklim aktivistleri greve çıktı

Dünyanın dört bir yanındaki genç iklim aktivistleri ikinci küresel iklim grevine çıktı.
Dünyanın dört bir yanındaki genç iklim aktivistleri ikinci küresel iklim grevine çıktı.
 
FRANSA
 
Fransa'nın başkenti Paris'te binlerce öğrenci iklim grevi yaparak Avrupa Parlamentosu (AP) ile federal seçimlerde iklim politikalarına öncelik verilmesini istedi.
 
Dünya genelinde 120 ülkede Fransa'da başta Bordeaux, Nantes, Rennes, Lille, Nancy, Lyon, Marseille ve Toulouse olmak üzere 100 aşkın kente iklim eylemi yapıldı.
 
Paris'te Opera Meydanında başlayan ve République Meydanında son bulan iklim yürüyüşe 20 bini aşkın kişi katıldı.
 
Öğrenciler, çeşitli sendika, dernekler ve Sarı Yelekliler'in içinde yer aldığı 85 kurum ve örgütün çağrısı ile yapılan eylemde gençler, gezegeni kurtarmak için derhal harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Opera meydanında bir araya gelen kitle yürüyüş boyunca attıkları slogan ve taşıdıkları döviz ve pankartlarıyla taleplerini haykırdı, hükümetin ve sistemin iklim politikalarını protesto etiler.
 
"Varlık özden önce gelir", "İnsanlar/Güç, İklim/Adalet", "Küresel uyarı" "Yardım!", "Mutlu bir ülkeye ihtiyacımız var", "İklim yok, çikolata yok "1, 2 ve 3 derece insanlığa karşı bir suçtur", "İklimi değil sitemi degiştirelim", "Antikapitalist", "Gezegen bizsiz yaşayabilir, ama biz onsuz yaşayamayız", "SOS Planet", "Kapitalistler çocuklarımızın geleceğinden elinizi çekin", "Dünyayı kurtarmak için zenginleri yiyin", "Bu dünya bize dedemizden miras değil çocuklarımızdan emanet" vb yazılı dövizlerin yanı sıra arı maketi taşındı.
 
Yürüyüş kolu üzerinde bulunan BNP bankasına yönelen kitle ile polis arasında kısa bir arbede yaşandı.
 
BELÇİKA
Belçika'nın başkenti Brüksel'de binlerce kişi Avrupa Parlamentosu (AP) ile federal seçimlerde iklim politikalarına öncelik verilmesi amacıyla protesto gerçekleştirdi.
 
Öğrenciler ile çeşitli sendika ve derneklerin birlikte organize ettiği "Gelecek için küresel grev" temalı protesto kapsamında binlerce kişi, Brüksel Merkez Tren İstasyonu önünde toplandı.
 
Protestocular, ana yolları kullanarak birkaç kilometre uzaklıktaki Tour Taxis fuar alanına kadar yürüdü.
 
Çevre ile ilgili sloganlar atan ve renkli afişler taşıyan protestocular, AP seçimleri ile Belçika federal seçimlerinde küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalara öncelik verilmesini talep etti.
 
Öte yandan, Brüksel'de son dönemde her hafta çeşitli iklim protestoları düzenliyor.
 
İSVİÇRE
 
Dünya genelinde yapılan iklim grevi çerçevesinde, İsviçre'nin Basel kentinde yürüyüş gerçekleştirildi. Basel'in Münster Meydanında bir araya gelen ve yüzde doksanı ortaokul ve lise öğrencilerinden oluşan kitle burada yapılan konuşmaların ardından şehrin en kalabalık caddesi Freiestrasse'den geçerek Ren Nehri üzerindeki Mitlere Brücke köprüsüne geldi. Üç bini aşkın kişinin katıldığı yürüyüşte kitle yol boyunca "Wir sin da, wir sind laut weil man uns die Zukunft klaut!-Biz buradayız ve haykırıyoruz, çünkü geleceğimiz çalınıyor", "Hop hop Klimawandel stopp!-hop hop iklim değişikliğini durdur" sloganlarını attı. Mitlere Brücke köprüsü üzerinde kitle yere yatarak eyleme farklı bir boyut getirdi. Kısa tutulan yere yatma eylemini iklim için saygı duruşu izledi. Ardından yürüyüşe devam eden kitle, Claraplatz meydanından geçerek yürüyüşün bitiş yeri olan Theodor Kirchplatz meydanına geldi. Burada da aynı heyecan ve canlılıkla yapılan konuşmaların ve atılan sloganların ardından, tarihi hâlâ belli olmayan üçüncü iklim grevine katılım çağrısı yapıldıktan sonra eylem sona erdi.
 
İsviçre'de Basel'in dışında, Zürich, Bern, Cenevre, Lozan, Belinzona, Lugano, Luzern, St. Gallen gibi önemli merkezlerin de içinde olduğu 26 ayrı yerde on binlerin katıldığı eylemler gerçekleştirildi.
 
İklim grevinin ilki 15 Mart 2019'da, Dünya genelinde 125 ülkede, 2069 merkezde ve 1.9 milyon civarında insanın katılmasıyla gerçekleştirilmişti.
 
ALMANYA
 
Almanya'da da iklim değişikliği ve çevre kirlenmesini protesto eden eylemler başladığından bu yana her cuma günü Stuttgart merkezinde miting ve yürüyüş gerçekleşiyor. Eylemi örgütleyenler en başında itibaren, "İsteyen istediği talebi yazıp pankart/döviz getirebilir ancak parti vb. örgütlerin bayrakları ile gelmesini istemiyoruz" dedi.
 
Avrupa Parlementosu seçimlerine iki gün kala bir kez enternasyonal çapta "okul boykotu" çağrısı yapıldı. Stuttgart şehir merkezinde 24 Mayıs'ta saat 11.00'de başlayan mitinge beş binden fazla öğrenci ve veli katıldı.
 
Stuttgart tren istasyonu önüne gelindiğinde on yılı aşkın bir süredir mücadele eden yaşam alanı savunucuları on metre uzunluğunda bir pankart açarak gençlerin alkışını aldı.