2 Mayıs 2024 Perşembe

'Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun'

Batman'da 443. kayıplar eyleminde 17 Mayıs 1994 tarihinde Siirt'te özel timler tarafından öldürülen Abdulcelil Kaçar'ın akıbeti soruldu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, kayıpların akıbeti sormak amacıyla 443'üncü kez bir araya geldi. İHD Batman Şubesi'ndeki eyleme, kayıp yakınları, insan hakları savunucularının yanı sıra HDP İl Eşbaşkanları İkram İrgi ve Gülcemal Erdinç, Barış Anneleri ve açlık grevindeki tutsakların yakınları katıldı. 
 
"Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankartının açıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. 17- 31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası olduğunu hatırlatan İHD Batman Şube Eşbaşkanı Deniz Rümeysa Kaya, "Türkiye ve Kürdistan coğrafyasında da son 30 yılı aşkın çatışma ortamında, devlet ve devlet adına hareket eden karanlık güçlerce sayısız yaşam hakkı ve ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirilmiştir. Özellikle gözaltına alınarak zorla kaybettirilmeler, faili meçhul siyasi cinayetler, yargısız infazlar, toplu mezarlar bu ağır insan hakları ihlallerinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır" dedi. Kaya, bu topraklarda bir daha benzer acıların yaşanmaması, hakikatlerin ortaya çıkarılması ve toplumsal barışın tesisi için "Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu" kurulmasını talep etti.
 
Kaya, 17 Mayıs 1994 tarihinde Siirt'te özel timler tarafından öldürülen Abdulcelil Kaçar'ın hikayesini anlattı.