18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Geçinemiyoruz, zamları geri alın'

EnerjiSA Kadıköy işlem merkezi önünde yapılan eylemde, "Soygunu durduracağız, zamları geri alın, enerji şirketleri kamulaştırılsın" çağrısı yapıldı. 

"Geçinemiyoruz" diyenler soyguna, zamlara karşı EnerjiSA Kadıköy işlem merkezi önünde bir araya geldi. "Soygunu durduracağız. Zamlar geri alın. Enerji şirketleri kamulaştırılsın", "Enerji haktır, her haneye arasız 230 kwh elektrik, 140 metreküp doğalgaz, 18 metreküp su", "Eneri üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılsın" yazılı pankartların açıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı. 

PİROĞLU: YÜZ BİNLER ÖDEMEDİĞİ ZAMAN ZAMLAR GERİ ÇEKİLİR
Piroğlu, "Faturayı veren herkes bu faturayı nasıl ödeyeceğini kendine sormaya başladı. Sosyal medyada, fatura kuyruklarda insanların feryatları, öfkesi ve isyanı yayınlanıyor. Devlet enerji şirketlerini zengin etmek uğruna, iktidar patronları daha da zengin etmek uğruna krizin bütün faturasını halka bindiriyor" dedi. 

Devletin halkın elektriğini özel şirketlere satarak onları zengin ettiğini ancak halkı yoksulluğa mahkum ettiğinin altını çizen Piroğlu, şöyle devam etti: "Bu kış sertleştikçe, bu kış uzadıkça sırtımızdaki yük artmaya devam edecek. Pazara gidilemiyor, markete gidilemiyor, çocukların karnı doymuyor, soğuktan uyuyamıyor ama biz susmaya devam ediyoruz. Biz sustukça, biz bu zulme, bu yoksulluğa katlanmaya devam ettikçe, sesimizi çıkartmadıkça, faturaları ödedikçe, yoksulluk devam edecek. Biz buradan tekrar ediyoruz; enerji, doğalgaz ve zorunlu tüketim maddeleri üzerindeki tüm zamlar geri alınsın, zorunlu maddeler üzerindeki tüm ÖTV, KDV kaldırılsın, özel enerji şirketleri kamulaştırılsın, sağlık parasız hale getirilsin, özel okullar kapatılsın. Çünkü onların bütün zenginlikleri bizden çaldıklarından oluşuyor, biz bizden çalınanı geri istiyoruz. Bilelim ki, birimiz elektrik faturamızı ödemediğimizde elektriğimiz kesilir, ama yüz binler ödemediği zaman o zamlar geri çekilir." 

Basın metnini okuyan Nevruz Tuçe Özçelik, son bir yılda konutlarda elektriğe yüzde7 2,5 - yüzde 158,7 arasında zam yapıldığını; elektriğin ise dağıtım şirketleri kamudan 1 kwh elektriği 31.86 kuruşa satın alan enerji şirketininhalklara 134.89 kuruştan sattığını söyledi. Özçelki, "Eğer elektrik tüketimimiz 150 kws saatin üstüne çıkarsa bu bedel 205 kuruşa kadar çıkıyor. Kademeli faturalandırma sistemi bu zamlar apaçık bir soyguna dönüşüyor" dedi. 

İktidarın kademeli bu soygunla halkın cebinden alarak Kolin, Limak, Cengiz, Sabancı, Aksa, Çalık, Zorlu gibi Enerji Şirketlerinin kasası doldurduğunun altını çizen Özçelik, "Bu soygunun boyutlarına da bir de bu açıdan bakalım. Örneğin ekim ayında elektrik faturaları için 19,5 milyar TL para ödediğimiz hesaplanıyor. Bu zamlarla aynı faturaya 42,5 milyar TL ödeyeceğimiz tahmin ediliyor. Ortada ayda 23 milyar TL fazladan para ödemesi var. 23 milyar TL bu şirketlerin kasasına değil de halka aktarıldığında 11 bin 500 adet kreş yapılabilir, 50 derslik bin adet okul yapılabilir veya 54 adet en yüksek kapasiteli yangın söndürme uçağı alınabilir" diye konuştu.

"Geçinemiyoruz" diye vurgulayan Özçelik, şöyle devam etti: "Bizler elektrik, su, doğalgaz faturalarını dahi ödeyemezken, zenginlerin kasasını dolduran bu
adaletsiz düzeni kabul etmiyoruz. Bizim gibi geçinemeyen, geleceksizlik kaygısını taşıyan tüm dostları birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Zamlar geri alınsın. Enerji üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılsın."