18 Mayıs 2024 Cumartesi

Gebze M Tipi Hapishanesi'nde hak ihlalleri yoğunlaştı

Gebze M Tipi Hapishanesi'nde 4 kadın tutsakla yaptıkları görüşmelerin ayrıntılarını paylaşan ÇHD İstanbul Şube Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Komisyonu ve ÇHD İstanbul Şube Hapishane Komisyonu; hapishanede keyfi jandarma aramalarının ve kitap-yayın hakkı ihlalinin yoğunlaştığını belirtti. 

ÇHD İstanbul Şube Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Komisyonu ve ÇHD İstanbul Şube Hapishane Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla 4 Mart 2022 tarihinde Gebze M Tipi Hapishanesi'nde 4 kadın tutsakla yaptıkları görüşmeyi ve kendilerine aktarılan hak ihlalleri, keyfi jandarma araması ve kitap-yayın hakkının ihlalini paylaştı. 

Açıklamada, "Gebze M Tipi Hapishanesi'nde tutsaklarhastane veya adliyeye gitmek istediklerinde önce koğuş kapısında bir üst araması yapılıyor. Hapishanede 'kapı altı' denen bölgede gardiyanlar tarafından ikinci ve daha detaylı bir üst araması yapılıyor. Bu aramanın ardından hassas x-ray kapısından geçiyorlar. Kapıdan geçtikten sonra jandarma personeli tekrar üst araması yapmak istiyor. Bu aramanın keyfi olduğunu belirten tutsaklar jandarma aramasını kabul etmiyor. Gerçekten 5 adım önce bir odada aranmış bu odadan çıktıktan sonra x-ray kapısından geçmiş olan tutsakların tekrar aranmasını gerektiren herhangi bir haklı, makul şüphe mevcut değildir" denildi. 

Jandarma aramasını kabul etmeyen tutsaklar hastaneye götürülmeyerek, tedavi hakkı engellendiği belirtilen açıklama şöyle devam etti: "Tutsaklar duruşmalarını takip edemez hale getirilerek adil yargılanma hakkının unsurlarından olan yüz yüze ve doğrudan doğruya savunma yapma hakkı engelleniyor. Eğer duruşma zabıtlarında 'sanığın duruşmada bizzat hazır edilmesi' şeklinde bir ara karar varsa jandarma tarafından bu ara karar tutsağın zorla duruşmaya götürülmesi gerektiği olarak yorumlanıyor. Oysa ki duruşmada bizzat hazır edilme tutsakların talepleri üzerine verilen bir karar ve tutsağın kendi isteğinin de aleyhine olsa götürülmesi anlamına gelmez. Gebze M Tipi HApishanesi'nde duruşmaya zorla götürülen ve jandarma araması sırasında işkence gören kadın tutsaklar bulunuyor. 

Gebze M Tipi Hapishanesi'nde tutsaklara iki ayda 20 kitap veriliyor, kitap sayısında sınırlama tutsaklar tarafından yetersiz bulunuyor. Kitap-yayın hakkında sayı sınırlamasında gidilmesi kişilerin maddi ve manevi varlıklarını koruması ve geliştirmesi haklarının ve düşünce özgürlüğü hakkının ihlali niteliğindedir. 

Gebze M Tipi Hapishanesi'nde keyfi jandarma araması uygulamasına ve kitap sayısı sınırlamasına son verilmelidir."