6 Mayıs 2024 Pazartesi

Gazetecilerin duruşması öncesinde açıklama: Hakikat susmayacak, susmayacağız

MİT mensuplarına ilişkin haber yaptıkları iddiasıyla 4 aydır tutuklu olan gazetecilerin ilk duruşması görülecek. Haberin Var Mı İnisiyatifi, İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaparak, basının susturulmaya çalışıldığını vurguladı.

MİT mensuplarına ilişkin haber yaptıkları iddiasıyla 4 aydır tutuklu olan gazeteciler Ferhat Çelik, Aydın Keser, Hülya Kılınç, Murat Ağırel, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. 

Haberin Var Mı İnisiyatifi, duruşma öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Tülay Hatimoğulları, Oya Ersoy, TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, CHP milletvekilleri, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nun da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

EVİN: HAKİKATTEN AYRILMAYAN TÜM GAZETİCELERE ÖZGÜRLÜK
Söz alan gazeteci Mehveş Evin, gazetecilerin iddianamesinin boş olduğuna dikkat çekti. Evin, "Adeta 'kırmızı pazartesi' başladı. Peki Namık Kemal sustu mu? Musa Anter, Hrant Dink ve Uğur Mumcu sustu mu? Bu cennet topraklar bizim. Adnan Yücel 'Bugünden geriye bir yarına gidenler kalır, bir de yarınlar için direnenler' diyordu, bugün ise barolar yürüyor. Kendisini ölüme mahkum eden yargıçlara Sokrates'in cümleleri kulaklara küpe olsun. Hakikatten ayrılmayan tüm gazetecilere özgürlük" dedi.

EREN: BAROLAR VE BASIN SUSTURULMAYA ÇALIŞILIYOR,  SUSMAYACAĞIZ
DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, dava kapsamında 6'sı tutuklu 7 gazetecinin yargılandığını hatırlatarak, "Tüm zorluklara rağmen gazetecilik yapmaya çalışan arkadaşlarımıza özgürlük demeye devam edeceğiz. Barolar ve basın susturulmaya çalışılıyor fakat nafile. Susmayacağız" ifadelerini kullandı.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise "Habere ve haberciye düşman olmayanların ülkesinde özgürlüğü görmek istiyoruz. Arkadaşlarımız tecrit altında. Bu kabul edilemez" şeklinde konuştu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, "Dünyada gazeteci hapseden ilk 3 ülkeden biriyiz" dedi, MİT kanununun gazetecilerin karşısına çıkarıldığına ilk defa tanık olduklarını söyledi.

KAYA: GERÇEKLERE YASAK GETİRİLMESİN DİYE BURADA OLACAĞIZ
Eşitlik ve özgürlük katledildiği için adliye önünde buluştuklarını dile getiren HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, şöyle devam etti: "Gazetecilerin içinde bulunduğu durum içler acısı. Gerçeklere yasak getirilmesin, insanlar haksız yere zindanlara koyulmasın diye her fırsatta ifade özgürlüğü ve yaşam özgürlüğü için burada olacağız. Kimse hiç kimseyi ötekileştirmesin diye bir araya geldiğimiz sürece ülkemizin geleceği çok daha aydınlık olacaktır."

Açıklamanın ardından,  İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma için adliyeye geçildi.