21 Mayıs 2024 Salı

Gazetecilerin davasında 'tanık' hakkında zorla getirme kararı

MA muhabirleri Topaloğlu ve Eser'in 6. duruşması görüldü. Mahkeme başkanı, duruşmalara katılmayan "tanık" hakkında zorla getirme kararı çıktı.

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Sadık Topaloğlu ve gazeteci Sadiye Eser'in "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davanın 6. duruşması görüldü. Çağlayan'da bulunan İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Topaloğlu katılmazken avukatı Ayşe Acinikli ile Eser ve avukatı Özcan Kılıç hazır bulundu.

Gazeteci Eser, hakkında devam eden yurt dışı çıkma yasağının kaldırılmasını istedi. Ardından söz alan Eser'in avukatı Kılıç, "Tanık olarak dosyada yer alan kişi sürekli mahkemeden kaçıyor.  Sürekli adres ve telefon değiştiriyor. Bu nedenle dinlenmesinden vazgeçilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kılıç, Eser'e uygulanan adli kontrol uygulamasının da kaldırılmasını istedi.

Topaloğlu'nun avukatı Ayşe Acinikli ise tanık olarak yer alan kişinin bulunduğu adreslere gönderilen tebligatların ulaştığını, ancak buna rağmen davaya katılmadığını ifade etti. Tanık olarak yer alan kişinin sürekli mahkemeden kaçtığını, bu nedenle müvekkilinin mağdur olduğunu dile getiren Acinikli, beyanlarının asılsız olduğunu ifade etti. Dinlenmeden vazgeçilmesini isteyen Acinikli, "Söylediği şeyleri soruşturma aşamasında zaten çürüttük. Topaloğlu'nun yeğeninin dosyasında da beyanları vardı. Beyanlarına itibar edilmedi. Ve yeğeni beraat etti" dedi.

Avukatların savunmaları ardından söz alan iddia makamı, devam eden yurt dışına çıkma yasağı uygulamasının ölçülü olduğunu ileri sürerek, devam etmesini istedi.

Kararını açıklayan mahkeme, yurt dışı yasağının kaldırılması talebinin reddine karar verdi. Bunun yanı sıra bugüne kadar tek bir duruşmaya dahi katılmayan Özgür Baran adlı kişinin zorla getirilmesine  karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 11 Ocak 2022'ye erteledi.