1 Mayıs 2024 Çarşamba

Gazeteci Ziya Ataman tahliye edilmedi

Yaklaşık 2 yıldır tutuklu olan hasta tutsak gazeteci Ziya Ataman, hakkında açılan davanın 6. duruşmasında da tahliye edilmedi. 28 Mayıs tarihine ertelenen davada savcının mütalaa vermesi bekleniliyor. OHAL kararnamesi ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu toplam 19 kişi hakkında açılan davanın 6. duruşması görüldü. Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, bazı tutuklular PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için katılmadı.
 
Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde 11 Nisan 2016 tarihinden bu yana tutuklu olan ve 1 Mart'ta Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevine giren gazeteci Ataman ise SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Duruşmayı bazı tutuklu yakınları izledi. 
 
TANIK BOR: İŞKENCE ALTINDA İFADEM ALINDI
 
Kimlik tespitlerinin ardından duruşma, bir başka dosyadan tutuklu bulunan tanık Nihat Bor'un ifadeleriyle başladı. Bor, sanıklar hakkında verdiği ifadelerin işkence altında kendisine imzalattırıldığını söyledi.
 
Bor'un ifadeleri üzerine söz alan sanık avukatları, işkence iddialarının araştırılmasını talebini bir kez daha yineledi.
 
Savcı, tutukluların tutukluluk hallerinin devamını istedi. Daha sonra söz verilen bazı tutuklular ise haklarındaki iddiaları reddederek, tahliye talep etti.
 
ATAMAN'DAN TÜRKÇE SAVUNMA İSTENDİ
 
Gazeteci Ataman da Kürtçe savunma yapmak istedi. Ancak, mahkeme Ataman'dan Türkçe konuşmaması halinde, bir sonraki duruşmada tercüman hazır etmesini istedi.
 
Son olarak savunma yapan avukatlar ise dosya kapsamında yargılanan kişilerin iddianamede yer alan olaylar tarihinde Beytüşşebap'ta bulunmadığını belirtti.
 
Bir sonraki duruşmada savcıdan mütalaa isteyeceklerini belirten mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından tutukluların tutukluluk hallerinin devamı yönünde karar verdi.
 
Bir sonraki duruşma 28 Mayıs tarihine ertelendi.