19 Mayıs 2024 Pazar

Gazeteci ve avukatların yargılandığı dava Mart'a ertelendi

ETHA çalışanları Temel ve Cuştan ile EHB avukatlarının da aralarında oludğu 23 kişinin yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmada ifade veren "gizli tanık" avukatların sorularını yanıtsız bıraktı, 'susma hakkını' kullandı. Duruşma Mart'a ertelendi.
 

Etkin Haber Ajansı (ETHA) Editörü İsminaz Temel ve muhabir Havva Cuştan ile Ezilenlerin Hukuk Bürosu Avukatlarından Sezin Uçar ve Gülhan Kaya ile ESP Eş Genel Başkanı Avukat Özlem Gümüştaş'ın da aralarında olduğu 23 kişinin yargılandığı davanın duruşmasına İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 

Duruşmaya, ESP Eş Genel Başkanı Avukat Özlem Gümüştaş, Avukat Sezin Uçar'ın da aralarında olduğu tutuksuz yargılanan sosyalistler katıldı. Avukatlarında hazır olduğu duruşma kimlik tespiti ile başladı. "Gizli tanık" Zafer Atılım ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sitemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.
 
‘GİZLİ TANIK' DİNLENDİ
İlk olarak söz alan avukatlar "gizli tanığa" ilişkin, "Başka soruşturmadan kaynaklı ifadesi alınmıştır. Alınan ifade dosyada gözetilmeli. İfadesinin alınmasına itiraz ediyoruz. Eğer tanık olarak ifadesi alınacaksa açık olarak ifadesi alınmalıdır" dedi. 
 
Avukatların itirazını reddeden mahkeme başkanı, "gizli tanık" Zafer Atılım'ın "4 Ekim 2013'de Ezilenlerin Sosyalist Partisi adına ifade vermişsin ifadelerin doğru mu?" sorusunu yöneltti. Gizli tanık "evet" diye yanıt verdi. Hakimin "Dava kapsamında yargılanan isimler arasında MLKP'ye üye olanlar var mı?" sorusuna, Zafer Atılım'ın, "Evet var. İsmen ve simayen tanıdıklarım var ama açıklamak istemiyorum. Örgüt içinde yapılanmalarda ve korsan eylemlerde aktif çalışma yürütüyorlar. Diyeceklerim bu kadar" şeklinde yanıt vermesi dikkat çekti.

'GİZLİ TANIK' ÇELİŞKİLİ İFADE VERDİ, SUSMA HAKKINI KULLANDI
Avukatlar da gizli tanığa soru sordu. Avukatların "MLKP ile ilgili geçmişte bir soruşturma yürütüldü mü?" sorusuna gizli tanık "hayır" yanıtını verdi. Sorulan soru üzerine gizli tanık kendisinin emniyete giderek ifade verdiğini söyledi. Sağlık sorunun olmadığını belirten gizli tanık, "2013 tarihinde cumhuriyet savcısına ifade verdiniz mi?" sorusuna ise yanıt vermek istemedi. Gizli tanık, "Neden önce tanıdığınız kişilerin olduğunuz söylemediniz isimler okununca tanıyorum dediniz" sorusunu da yanıtsız bıraktı. "Dava kapsamında yargılananların eylemlere katıldığını söylediniz. Gizli tanık Zafer Atılım, "Kimleri hangi eylemde gördünüz" sorusunu ise "Cevap verirsem deşifre olma ihtimalim var. Bu nedenle susma hakkımı kullanıyorum" diyerek yanıt vermedi.

HAKİM SALONA POLİS ÇAĞIRMAKLA TEHDİT ETTİ
Avukatlar, gizli tanığın ifadelerinin çelişkili olduğunu ve bir kısmının da anlaşılmadığını belirterek tutanağa geçirilmesini istedi, ancak mahkeme başkanı kabul etmedi. Avukatlar buna itiraz etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı, söz almadan konuşulduğu gerekçesi ile salona polis çağırmakla tehdit etti.
 
Ardından avukatlar gizli tanığa "Herhangi bir yasa dışı örgütle alakanız var mı" diye sordu. Tanık ise alakasının olmadığını ifade etti. "Hangi örgütlerle ilgili beyanlarınız var? Sadece MLKP mi" sorusuna da tanık "Var" diye yanıtladı. Bunun üzerine hangi örgütler olduğu soruldu anca gizli tanık kaç tane olduğunu açıklamak istemediğini söyledi.

Dava kapsamında yargılanan ve salonda bulunan iki kişiyi tanıdığını ve "pankart hazırladılar ve astılar" diyen gizli tanık, bunların kim olduklarını "Açıklamak istemiyorum" dedi.

DURUŞMA MART'A ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, avukatların adli kontrol şartının kaldırılması talebini reddetti. Dosyada bulunan diğer iki "gizli tanığın", dosya kapsamı ve delil durumu dikkate alınarak dinlenmelerinden vazgeçilmesine ve önceki ifadelerinin okunmasına karar verildi. Duruşma, 13 Mart 2020'ye ertelendi.