19 Mayıs 2024 Pazar

Gazeteci İbrahim Karakaş tahliye edilmedi

Tutuklu Yeni Yaşam gazetesi çalışanı İbrahim Karakaş'ın ilk duruşması görüldü. Mahkeme, Karkaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Adana'da gazetecilik faaliyetleri ve tanık beyanıyla 6 Kasım 2020'de tutuklanan Yeni Yaşam gazetesi çalışanı İbrahim Karakaş'ın yargılandığı davanın ilk duruşması Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Karakaş, tutuklu bulunduğu Adana Kürkçüler F Tipi Hapishanesi'nden SEGBİS ile duruşmaya katılırken, salonda Karakaş'ın avukatı Tugay Bek ile ailesi hazır bulundu. Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasıyla başlayan duruşmada savunma yapan Karakaş, üzerine atılı suçlamaları reddetti.

'TELEFON DELİL SAYILMAMALI'
Tanık Hüseyin Durudeniz'in aleyhinde verdiği beyanların gerçeği yansıtmadığını, bahsedilen tarihlerde yurt dışında olmadığını anlatan Karakaş, o dönem Özgür Gündem gazetesinin KHK ile kapatılmasından ötürü ailesinin yanında olduğunu söyledi. Karakaş, ekonomik nedenlerden dolayı bir yıl boyunca telefon kullanmamasının "örgüt üyesi" delili olarak kabul edilmemesi gerektiğini söyleyerek beraatını istedi.

TANIKTAN ÇELİŞKİLİ İFADE
Tanık Hüseyin Durudeniz ise, Bursa'da tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla ifade verdi. Durudeniz, Emniyette verdiği ifadesinde DİHA ve Özgür Gündem gazetesinde çalıştığını, Karakaş'ı Özgür Gündem gazetes'nden tanıdığını, PKK Yürütme Kurulu Üyesi Duran Kalkan'ın basıncısı ve örgüt kamplarında Karakaş ile karşılaştığını anlatan Durudeniz, mahkemede verdiği beyanında ise bunları söylemediğini dile getirdi.

Durudeniz, farklı bir beyan vermesine rağmen ardından "Emniyetteki ifademe aynen katılıyorum" demesi dikkat çekti.

Karakaş'ın avukatı Tugay Bek, tanığın çelişkili ifadeler verdiğini ve itibar edilmemesi gerektiğini dile getirerek, müvekkilinin gazeteci olduğunu ve yaptığı faaliyetlerin tamamının gazetecilik faaliyetleri olduğunu söyledi. Müvekkilinin "örgüt üyesi" olmadığını belirten Bek, kendi isteğiyle emniyete gidip ifade verdiğini, kaçma şüphesinin bulunmadığını belirterek, tahliyesini istedi.

İddia makamı Karakaş'ın tutuklunun halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, iddia makamının talebini kabul ederek, Karakaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verip, bir sonraki duruşmayı 4 Mayıs'a erteledi.