28 Mart 2024 Perşembe

Gazeteci Engin Eren'e 3 yıl hapis cezası

Gazeteci Engin Eren'in yargılandığı davada kararını açıklayan mahkeme heyeti, KHK ile kapatılan DİHA eski muhabiri Eren'e "üye olmamakla birlikte örgüt propagandası" iddiasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.

KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) eski muhabiri Engin Eren'in de aralarında bulunduğu 31 kişinin yedi yıldır "örgüt üyeliği", "Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenli Bölgeler Kanunu'na muhalefet" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet"iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı.

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 34. duruşmada Eren "üye olmamakla birlikte örgüte yardım" iddiasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Engin Eren'in katılmadığı duruşmada avukatı Resul Temur hazır bulundu. Savcı, davanın 3 Haziran 2022 tarihli duruşmasında sunduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti ve Eren'in de aralarında bulunduğu 31 sanığın üzerine atılı suçlardan cezalandırılmasını istedi.

Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapan Eren'in avukatı Resul Temur, "Müvekkilim suçlama konusu yapılan eyleme haber takibi için gitmiştir. Olaydan sonra polislerin tuttuğu tutanakta da müvekkilim gazeteci olarak tanımlanıyor. Öte yandan dosyadaki kanıtlar da bölgenin askeri yasak alanı dışında olduğunu gösteriyor. Suçun oluşmadığı açık. Ayrıca polis tarafından dağılma uyarısı yapılmadığı da suçun maddi ve manevi koşullarının oluşmadığını gösteriyor. Müvekkilin beraatını talep ediyorum" dedi.

Mahkeme, mazeret bildiren avukatların, daha önce savunma verdiklerini ve yokluklarının karar verilmesine engel olmadığını belirterek mazeretlerini kabul etmedi. Hüküm kuran mahkeme Eren'e "üye olmamakla birlikte örgüte yardım" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası; "örgüt üyeliği", "Askeri Yasak Bölgeler Kanunu'na muhalefet" ve "Toplantı ve Gösteri Kanunu'na muhalefet" suçlarından ise beraatine karar verdi.

Mahkeme, Eren'e benzer şekilde diğer 29 kişinin tümünü "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan ayrı ayrı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme 2 kişiye ise "örgüt üyeliği" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.