20 Mayıs 2024 Pazartesi

Gazeteci Demir: Rojava devrimi sokakta savunulmalı

Frankfurt’ta, 25 Kasım dolayısıyla gazeteci Arzu Demir’in katılımı ile söyleşi düzenlendi. Demir, Rojava devriminde kadınların verdiği mücadele ile toplumsal alan başta olmak üzere, bir çok alanda yaşanan değişimlere dikkat çekti, "Devrim sokakta savunulmalı" dedi.

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla gazeteci Arzu Demir’in katılımı ile Frankfurt Enternasyonal Merkez’de söyleşi düzenlendi.

Enternasyonalist savaşçı Ivana Hoffmann’ı anarak konuşmasına başlayan Demir, mücadele eden kadınları selamladı ve Şili’de polis tarafından katledilen Daniela Carrasco'yu da andı.

İşgale karşı direnişte ve Rojava devriminde kadınlar bakımından yapılan kurumsal ve toplumsal değişimlere ilişkin konuşan Demir, yaşamları erkek şiddetinden dolayı tehdit edilen kadınlar için kurulan Jin War'lardaki  (Kadın köylerinde) yaşamdan örnekler verdi. Rojava devriminden önce ve sonrasında kadınların yaşamında muazzam değişimler olduğuna dikkat çeken Demir, kadın meclisleri, kadın evleri, kadın örgütlenmeleriyle toplumsal alanda yaşanan değişikleri de aktardı.

Demir, tanıştığı kadınların yaşam öykülerini de aktararak, evinden çıkmayan kadınların Rojava devrimiyle hayatın öznesi haline geldiğini vurguladı.

Rojava devriminin, tüm dünya ve Ortadoğu’da halkların sokakları terk etmeyerek savunulacağının altını çizen Demir, "Kobane direnişinde dünyada oluşturulan baskının nasıl uluslararası koalisyon güçlerini harekete geçmeye zorladıysa bugün de daha büyük uluslararası baskıyla hava sahasının faşist Türk devletin Rojava'yı havada bombalamasını engellemek için kullanabiliriz" dedi.

Demir, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularını yanıtladı:dinleyici de bulunuyordu.