19 Mayıs 2024 Pazar

Gazeteci Çağrı Sarı'nın duruşması ertelendi

"Paradise Papers" belgelerini haberleştirdiği için ?Hakaret ve iftira? suçlamasıyla hakkında dava açılan Evrensel gazetesi eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı?nın duruşması 19 Mart?a ertelendi.
"Paradise Papers" haberlerinin Evrensel gazetesinde yayımlanmasının ardından, dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak ve kardeşi Serhat Albayrak’ın şikayetiyle “hakaret ve iftira” suçlamasıyla hakkında dava açılan Evrensel gazetesi eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı'nın yargılanmasına devam edildi.
 
Bakırköy 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, gazeteci Sarı ve avukatı Devrim Avcı ile Albayrak kardeşlerin avukatı Ferah Yıldız hazır bulundu. Duruşmayı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Evrensel gazetesi çalışanları izledi. 
 
‘HABERLER BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA’
 
Sarı’nın avukatı Avcı, dava konusu haberlerin 13 milyon belgeden oluşan ve tüm dünyada haber olan "Paradise Papers" isimli belgelerden yapıldığını belirterek, hakaret ve iftiranın söz konusu olmadığını söyledi. Gerçek nitelikteki haberde hakaret ya da iftiranın söz konusu olamayacağının altını çizen Avcı, şu savunmayı yaptı: "Belgelerin yayınlanmasının ardından CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu ve HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun konuyla ilgili Meclis’teki konuşmaları haber yapılmış ve vekillerin ifadelerine yer verilmiş. Milletvekillerinin açıklaması, politik eleştiri mahiyetinde, hukuka uygun, gerçek ve hakaret içermiyor. Haber gerçek olduğu halde dava açılıyorsa ifade ve basın özgürlüğünden söz edemeyiz. Söz konusu haberler basın, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır beraat talep ediyoruz."
 
Albayrak kardeşlerin avukatı Ferah Yıldız ise haberin "algı operasyonu" olduğunu iddia ederek, gazeteci Sarı’nın cezalandırılmasını istedi. 
 
Mahkema avukat Avcı’nın sunduğu savunma dilekçesinin incelenmesi için duruşmayı 19 Mart gününe erteledi.