24 Nisan 2024 Çarşamba

Gazeteci Berzan Güneş tahliye edildi

Tutuklu gazeteci Berzan Güneş, yargılandığı davanın ilk duruşmasında yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
Haber takibi yapmak için gittiği Şırnak kent merkezinde 11 Haziran günü polisler tarafından gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Berzan Güneş ilk duruşmada tahliye edildi.
 
Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakkında açılan soruşturma kapsamında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklanan Güneş, Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu bulunduğu Şırnak T Tipi Hapishanesi'nden SEGBİS ile katıldı. Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmaya avukatları, ailesi, gazeteciler, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ile Uluslararası Basın Enstitüsünden (İnternational Press İnstitute-IPI) Carolina Stockford takip etti.
 
Güneş ve avukatların savunmalarının ardından mahkeme heyeti duruşmaya 5 dakika ara verdi. Aranın ardında savcı Güneş'in adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise Güneş'i adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti duruşmayı da 4 Eylül tarihine erteledi.