29 Mart 2024 Cuma

Gardiyanların siyasi tutsağın kolunu kırdığı görüntüler ortaya çıktı

Kırıkkale F Tipi Hapishanesi'nde ardiyanlar tutuklu Gökhan Gündüz'ün kolunu kırma anı güvenlik kamerasına yansıdı. Gündüz'ün Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru sonucu memurlar hakkında etkin soruşturma yapılması istendi.

Kırıkkale F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Gökhan Gündüz, hapishanedeki bazı uygulamaları protesto etmek amacıyla 25 Mayıs 2017'de kantin önünde oturma eylemine başladı. Gardiyanlar, eyleme müdahale etti. Bu sırada, R.Ş. adlı gardiyan tarafından yere yatırılan ve kafası betona vurulan Gökhan Gündüz'ün kolu büküldü. Bükmenin etkisiyle kolu kırılan Gündüz, bu şekilde kolundan tutulup sürüklenerek götürüldü. Hastaneye kaldırılan Gündüz'ün kolunun kırıldığı tespit edildi.

GARDİYANLARA CEZA 'YOK', KORU KIRILAN TUTUKLUYA VAR
ANKA'nın haberine göre; nöbetçi gardiyanın da arasında bulunduğu 5 gardiyan hakkında tutanak tutuldu. Tutanakta olay, "Tutuklu koğuş şebekesi girişine getirildiğinde kapının açılması beklenirken kasten kolunun üzerine gelecek şekilde kendisini sertçe yere attı" diye anlatıldı. Memurlar hakkında açılan idari soruşturmadan ceza çıkmadı.

Koru kırılan Gündüz'e ise marş söylediği için, bir ay haberleşme veya iletişim (mektup) araçlarından yoksun bırakma, onunla eylem yapan 3 arkadaşına da hücreye koyma veya ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezaları verildi.

Gündüz'ün kolunun kırılmasıyla ilgili Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmadan takipsizlik kararı çıktı. Gündüz'ün avukatı Engin Gökoğlu'nun itirazından sonuç çıkmayınca, olay AYM'ya taşındı.

Anayasa Mahkemesi, yaptığı değerlendirme sonucunda tutuklunun kolunun kırılmasını "eziyet" diye değerlendirerek, gardiyanlar hakkında yeniden soruşturma yapılmasına karar verdi. Bu nedenle kararın örneğini Kırıkkale Başsavcılığı'na gönderen AYM, Gökhan Gündüz'e ise 70 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

'EZİYET OLARAK NİTELENDİRİLMESİ MÜMKÜNDÜR'
Savcılığın etkin soruşturma yapmamasına eleştiren Yüksek Mahkeme, olay yerine ilişkin kamera görüntülerine de atıfla, şunları belirtti:

"Adli soruşturmada da Cumhuriyet savcısı tarafından kamera görüntülerinin içerikleri ortaya konulmamış ve infaz koruma memurlarının beyanlarının görüntülerle uyumlu olup olmadığı tespit edilmemiştir. Dolayısıyla bu görüntüleri çözümleyerek gerçekte neler yaşandığını ortaya koyup olayı aydınlatabilecek imkâna sahip olan soruşturma makamlarının bu konuda sessiz kalması, onlara düşen -açıklama yapma şeklindeki- ispat yükümlülüğüne aykırılık oluşturmaktadır. Bu durumda başvurucunun iddiaları doğrultusunda kamu görevlileri tarafından kolunun bükülerek kırıldığının kabulü gerekmektedir. Somut olayın gerçekleşme koşulları, başvurucunun kolunda meydana gelen kırığın niteliği ve bu durumun başvurucu üzerindeki muhtemel fiziksel etkileri birlikte değerlendirildiğinde eylemin eziyet olarak nitelendirilmesi mümkündür."

"Öte yandan Savcılığın kararından, başvurucuda bir yaralanma meydana gelip gelmediği veya geldiği kabul edilse dahi söz konusu yaralanmanın kamu görevlilerinin müdahalesi sonucunda mı gerçekleştiği hususunda açık bir değerlendirme bulunmadığı anlaşılmaktadır. Diğer bir deyişle yaralanmanın niteliği ve nasıl gerçekleştiği aydınlatılmış değildir. Dolayısıyla soruşturmadaki eksiklikler ve ulaşılan sonuç Savcılığın gerçeği ciddiyetle öğrenme çabası içinde olduğu konusunda kuşku uyandırmaktadır. Tüm bu eksiklikler birlikte değerlendirildiğinde başvurucuya karşı kötü muamele oluşturduğu iddia edilen eylemlere yönelik olayın aydınlatılması amacıyla etkili bir ceza soruşturması yürütülmediği sonucuna ulaşılmıştır."