19 Mayıs 2024 Pazar

Fridays for Future aktivisti Sarah: Geleceğiniz için gençliğe sahip çıkın

Almanya'da Sarah ve Carlos'un 22 Kasım'da başladıkları açlık grevi 5. gününde. İklim krizine karşı yaşanan gelişmeler heyecan verici olsa da pratikte yanyana mücadele etmenin önemine dikkat çeken direnişçiler, tüm dünyaya gelecek için mücadele çağrısı yaptı. 
 

Tüm dünya bir kez daha iklim adaleti için sokağa çıkıyor. 20 Eylül'de düzenlenen küresel iklim grevinin ardından iklim krizine karşı mücadele yürüten çok sayıda kişi, 29 Kasım'da düzenlenecek küresel iklim grevine hazırlanıyor.

Fridays for Future (FFF) aktivistleri Carlos ve Sarah, 22 Kasım’da başladıkları açlık grevini, 29 Kasım’da yapılacak grev günü sonlandıracak. Berlin'den 20 yaşındaki Carlos ve Frankfurt'tan 19 yaşındaki Sarah’ın talebi, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgale son vermesi, Şili'de hükümetin politikalarına karşı isyanda olan halka yönelik saldırılara sona erdirilmesi için Almanya’nın devreye girmesi.

Direnişinin 5. gününde ETHA'nın sorularını yanıtlayan Sarah, gençlik bakımından iklim hareketinin yol ayrımına gelen bir tartışma içinde olduğunu söyledi. Tüm dünyada iklim krizine karşı yaşanan gelişmeler heyecan verici olsa da sözde değil pratikte, yanyana mücadele etmek gerektiğinin altını çizen Sarah, gelecek için gençliğe sahip çıkılması, mücadelenin büyütülmesi gerektiğini söyledi.

Sarah'ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Eyleminizin amacı nedir?

Gençlik için iklim hareketi yol ayrımı anlamına gelen bir tartışma içindedir. 20 Eylül'de Almanya'da 1,4 milyon genç sokağa çıkmasına rağmen ciddi bir siyasal değişim yaşanmadı. O yüzden iklim eylemlerini yapan gençlik bir hayal kırıklığı ve iç tartışma süreci yaşıyor. Birçok genç 20 Eylül gününde gençlik için iklim hareketinin zirvesine ulaştığını ve hareketin artık gerileme sürecine girdiğini düşünüyor. Ben ve Carlos açlık grevi eylemimizle hareketi yeni bir düzeye getirip tartışmayı keskinleştirmek istiyoruz. Gençliğin, gerileme ve hayal kırıklığı içinde pasifleşmesi yerine bir adım daha ileri gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Açlık grevinin iklim krizinin sonlandıracağı eylem tarzı olduğunu düşünmüyoruz. Ancak açlık greviyle tartışmaya ciddiyet katarak ileriye taşımak istiyoruz. O yüzden açlık grevi eylemimizi 22 Kasım ile 29 kasım günleriyle sınırlı tuttuk. 29 Kasım sonrası gençliğin iklim eylemlerinin bugüne kadar gitti gibi gitmeyecek ve daha farklı şekilde ilerleyeceğini düşünüyoruz.

Peki, direnişin 5. gününde kendini nasıl hissediyorsun?

Kendimi iyi hissediyorum. Fiziki olarak zorlandığımı görüyorum. Ancak 29 Kasım'daki eylemleri heyecanla bekliyorum. Yaptığım eylemle Türkiye ve dünyada etki sağladığım için seviniyorum. İklim için Cuma gençlik eylemlerinin nasıl gelişeceğine dair heyecanla beklenti halindeyim. İklim için gençlik hareketinin radikalleşmesi açısından ve başka hareketlere nasıl yaklaşacağı konusunda yeni gelişmelerin olabileceğini tahmin ediyorum. Örneğin sınıf hareketine ilişkilenişinde, küresel mücadelelerle yaklaşımında, devrimci harekete dair yaklaşımı ve ideolojik olarak dünyadaki direnişlere yaklaşıma dair gelişmeler olacağını düşünüyorum ve bekliyorum.

Gençlik kendisini 29 Kasım'a nasıl hazırlıyor?

Hareket için ciddi çelişkiler ve düşünce farklılıkları mevcut. Örneğin 29 Kasım öncesinde "düzenin değişimi" sloganı önce çıktı. Ancak bildirileri basan Campakt şirketi kafasına göre hareket içinde yaşanan radikalleşmeyi ifade eden bu sloganı yazmadı, daha reformist söylemlerle kimseye danışmadan bildiri bastı. Aslında bir radikalleşme var, ancak bu yazılı ve görsel materyallere yansımadığı için geniş kitlelere yansımadı. İklim için gençlik hareketinin bildiri basımı gelecek süreçte radikalleşmeyi basmayan şirketlerden kurtularak kendi olanaklarıyla basılacağını düşünüyorum.

İklim hareketinde radikalleşmeyi en iyi nasıl ifade edebilirsin?

Şili’de yaşanan kitle gösterilerinden dolayı gençliğin iklim hareketi orada ciddi bir radikalleşme yaşadı. Bu bir örnektir. Şili'deki iklim için gençlik hareketi, sosyal hareketi gençlik tarafından tamamlayan talepleri var. Hareket yeni anayasa istiyor, gençlik de harekete dahil olarak 10 yeni talepte bulunuyor, bunlardan birisi örneğin parasız eğitimi kapsıyor.

Son olarak ne söylemek istersin?

Yeni gelişmeler heyecan verici. Bizim de böylesi bir gelişmeye dahil olmamız ve etkin olabilmemiz bu heyecanı arttırıyor. Okurlarınıza mesajımız, gençliğin yanında olun! Siz de geleceğiniz için gençliğe sahip çıkın! Sözde değil pratikte omuz omuza mücadele verelim!